Vad passar med kaprifol?

Innehållsförteckning

Vad passar med kaprifol?

Vad passar med kaprifol?

Kaprifolen är lätt att föröka genom att ta halvförvedade slingor, dra av de understa bladen, skrapa lite lätt på barken nertill och plantera direkt i jorden (eller i en kruka först om du föredrar det). Tre andra tips på snabba väggar för din trädgård: Pipranka och humle – två härliga och härdiga snabbklättrare.

När ska man sätta kaprifol?

Odla svarar:Det går bra både nu på hösten och på våren. Kolla utbudet i plantskolorna nu när de rear, du kanske gör fynd!

Hur snabbt växer kaprifol?

Hur snabbt växer kaprifoler? Det är en väldigt snabbväxande växtart och blommar generellt inom 3 år efter att de är satta i jord. Detta varierar beroende på art.

Varför doftar kaprifol på kvällen?

Anledningen till att de här blommorna doftar just på natten är att deras pollinerare är aktiva då. ... Blommor som pollineras på natten är ofta ljusa, så att de syns bättre i mörkret. André Strömqvists doftfavorit är kaprifolen. – Särskilt den äkta.

Vilken kaprifol?

Äkta kaprifol är härdig till växtzon 3, och får orangea bär till sina ljusrosa eller gräddvita blommor. Blommar mellan maj och juni. Till skillnad mot den äkta kaprifolen så är vildkaprifolen något härdigare, och klarar sig ända till växtzon 4.

Kan man äta kaprifol?

De orangeröda bären lockar till förtäring, men förgiftningar hos barn är ovanliga. Symtom: Magbesvär (t. ex. ont i magen, illamående, kräkningar och diarré).

Vilken gödning till kaprifol?

Gödsla din kaprifol på våren, med fullgödsel eller naturgödsel och gärna en gång under försommaren. Det ska däremot inte göras i samband med själva planteringen, utan låt det gå några veckor först.

När ska man klippa ner en kaprifol?

Det är bäst att beskära kaprifol på vårvintern. Kaprifoler har en tendens att bli kala nedtill. Det är därför viktigt att försöka gallra ur grenar varje år så att de skjuter nya skott från basen. Ibland kan det ändå bli nödvändigt att göra en rejälare nedskärning av hela plantan till ca 50-80 cm höjd.

Hur hög blir kaprifol?

Bären på kaprifol är giftiga och ska inte förtäras. Kan bli upp till 3 meter hög. Blommar i maj – juni. Dess släkting, vildkaprifolen, är Bohusläns landskapsblomma.

Var trivs Vildkaprifol?

Kaprifol är lätt att odla. Som de flesta blommande buskar så trivs de bäst i soligt läge, men lite vandrande skugga passar också bra. Kaprifol har inga särskilda krav på jord utan en med normalt fuktig och näringsrik, gärna lite kalkhaltig jord passar fint.

Relaterade inlägg: