Vad betyder björken?

Innehållsförteckning

Vad betyder björken?

Vad betyder björken?

Björken stod under asaguden Frejas beskydd och betydde fruktsamhet, lättsamhet och femininitet. Den manliga motsvarigheten eken, kraftfull och manlig, stod under Tor eller Odins beskydd. När Sverige kristnades blev björken fastlagsris, eller långfredagsris som det också kallades.

Är ju björk?

I Sverige finns två virkesproducerande arter - vårtbjörk (Betula pendula) och glasbjörk (Betula pubescens). Björkarna utgör tillsammans 2/3 av landets totala lövträdsvolym, eller drygt 12 % av det totala virkesförrådet på produktiv skogsmark (läs mer om björkens utbredning och virkesförråd). ...

Vad används trädet björk till?

I dag används björk huvudsakligen till finpapper, spån- och träfiberskivor, plywood, möbler, slöjd och inredningar. Till möbler och slöjd är masurbjörk speciellt eftertraktat.

Vad är Björk bra för?

Björk kan användas till nästan allt. Allt från möbler, skidor och tråg till slevar och smörknivar går att göra i björk. Det är vanligt förekommande i inredning och möbler och associeras till 1900-talets ljusa skandinaviska stil. Björk är lämpligt till köksredskap då det inte avger lukt eller smak.

Hur ser man om en björk är dålig?

Björkar kan ofta ha en stamröta ganska högt upp i stammen. Den brukar avslöja sig genom att grenar dör gruppvis i kronan. En sådan röta är allvarlig eftersom trädet kan gå av uppe i trädkronan. Titta också på rotbenen så långt man kan se dem innan de dyker ner i marken.

I vilka länder finns det björkar?

Björkar är en allmän benämning på björksläktet (Betula)....Björkar[redigera | redigera wikitext]
En vårtbjörk med gula höstlöv i Österrike.
Systematik
DomänEukaryoter Eukaryota
RikeVäxter Plantae
DivisionFröväxter Spermatophyta

Hur många olika björkar finns det?

Det finns två trädformade björkarter i Sverige, vårtbjörk och glasbjörk. Glasbjörk dominerar och står för ca tre fjärdedelar av landets virkesförråd av björk. I södra Sverige är andelen vårtbjörk 30–50 % medan den i norra Sverige sjunker till 10–20%.

Relaterade inlägg: