Vem var statsminister under 2 a världskriget?

Innehållsförteckning

Vem var statsminister under 2 a världskriget?

Vem var statsminister under 2 a världskriget?

Sveriges statsminister Per Albin Hansson talade i radio till svenska folket samma kväll: Medborgare, det förfärliga som vi i det sista hoppats att världen skulle förskonas ifrån har inträffat.

Hur blev folkhemmet Sverige en välfärdsstat?

Flertalet välfärdsreformer mellan 1930-talet och 1950-talet skedde genom politiskt samförstånd över blockgränserna. Begreppet folkhemmet kom att efterträdas av andra som det starka samhället men har levt kvar med en nostalgisk underton, bland annat som poetiskt namn på den svenska välfärdsstaten.

Vem var Sveriges statsminister under första världskriget?

Regeringen Staaff II:s linje hade gett upphov till demonstrationer mot regeringen i form av Pansarbåtsinsamlingen och till Bondetåget, som framtvingade Staaffs avgång, varefter kung Gustaf V utsåg Hjalmar Hammarskjöld till statsminister.

Hur skapades folkhemmet?

Idén om folkhemmet började realiseras av socialdemokraterna efter 1932 års val, tillsammans med delar av den politiska mitten, Bondeförbundet (Centerpartiet), alltifrån krisuppgörelsen 1933 ("kohandeln") och i regeringssamverkan åren 1936–1957 (med undantag för perioden efter andra världskriget, 1945–1951), till ...

Relaterade inlägg: