Vad gör man när man tar examen?

Innehållsförteckning

Vad gör man när man tar examen?

Vad gör man när man tar examen?

Du ansöker om examen när alla kurser som ska ingå i din examen är slutförda. Det innebär att kurserna har fått betyg på hel kurs inlagt i Ladok. På sidan Avklarade kurser och intyg ser du vilka av dina kurser som är slutförda under rubriken "Avklarade kurser".

När ansöka om examen?

Ansökan. När du är klar med dina studier måste du själv ansöka om examen. Du ansöker om att få din examen utfärdad vid det lärosäte där du läst den sista av de kurser som ska ingå i examen.

Hur lång tid tar det innan man får sitt examensbevis?

För generella examina samt lärarexamina är handläggningstiden upp till åtta veckor. För övriga yrkesexamina och forskarexamina är handläggningstiden upp till tre veckor. Beroende på arbetsbelastning kan handläggningstiden variera under året och till exempel bli längre vid högt söktryck.

Hur får jag tag i mitt examensbevis?

Examensbevis utfärdas vid den högskola eller det universitet där du läst den sist daterade kursen som ska ingå i examen. Ansökan om examen på grund-, avancerad och forskarnivå görs digitalt via Studenttjänster.

Måste man ta ut sin examen?

Universitetet vill att så många studenter som möjligt ska kunna ta ut en examen efter sina studier. Men ändå är det många som dröjer eller rent av glömmer att ta ut examen. – De som går yrkesutbildningar brukar hämta ut snabbt, medan de som studerar fristående kurser ofta tar längre tid på sig.

Vad ska man ha på sig på examen?

Vad ska jag ha på mig? Klädsel för examinander är klänning, dräkt eller mörk kostym. Nationaldräkt eller folkdräkt kan även bäras. Chalmersmössa (vit för högtidliga tillfällen) rekommenderas, men är inte ett krav.

Kan man ta examen utan examensarbete?

Hej Johanna, Nej, du behöver ha examensarbetet i din examen. Du kan kontakta din institution när du är redo att göra klart det.

Hur tar man ut en kandidatexamen?

Kandidatexamen. För att kunna ta ut en kandidatexamen måste du ha minst 120 poäng varav 60 poäng i ett huvudämne. Du måste ha läst minst upp till C-nivå i huvudämnet och ha skrivit ett självständigt 10-poängsarbete (C-uppsats eller examensarbete).

Hur ser examen ut?

Hur ser examensbeviset ut? Examensbeviset består dels av en framsida som visar utfärdandedatum och vilken examen som har utfärdats och dels av sidor som visar vilka kurser som ingår i examen, betyg och betygsdatum. I regel står även examensarbetets titel med.

Vad kallar man en person som studerar länge utan att ta examen?

En student är en person som läser vid universitet eller högskola, men beteckningen används även om den som med hängivenhet ägnar sig åt att lära ett visst ämne och därmed anses studera detta. ... Studenter vid tekniska högskolor eller tekniska fakulteter kallas även teknologer.

Relaterade inlägg: