Är en dator?

Innehållsförteckning

Är en dator?

Är en dator?

En dator är en digital och elektronisk maskin med ett minne som kan lagra information och program som styr datorns handlingar. Från början var de stora som ett hus — nu får de plats i fickan. De första datorerna tillverkades på 1940-talet. ... Idag finns det fler datorer än människor i Sverige.

När började man använda datorer?

Charles Babbage Computer/Inventors

Vad är det för material i en dator?

Koppar från Chile, guld från Sydafrika, nickel från Ryssland, olja från Mellanöstern – för att tillverka en bärbar dator krävs råvaror och material från en lång rad platser över hela världen – och transporter kors och tvärs över jorden.

Varifrån kommer ordet dator?

Etymologi: Ordet är en svensk nybildning som kom till efter andra världskriget. Upphovsmannen var professor Börje Langefors som bildade ordet efter latinska do (”dare”) + -or (”-are”) i analogi med latinska ord såsom traktor. Dator på latin betyder ”någon som ger”, alltså ”givare” eller ”donator”.

Hur tillverkar man en dator?

Vid tillverkning av en vanlig dator går det åt 240 kilo fossila bränslen, 22 kilo kemikalier och 1 500 liter vatten. Därför bör vi uppgradera i stället för att köpa nytt, enligt United Nations University. Åtgången av råvarorna gäller vid tillverkning av en dator och en 17 tums bildskärm av katodstråletyp.

Hur var den första datorn uppbyggd?

De första datorerna var elektromekaniska och uppbyggda med reläteknik. En avsevärd förbättring av deras prestanda skedde när man började använda elektronrör. Ett svenskt exempel på en sådan dator är BESK, som stod färdig 1953. ... Transistorn, som uppfanns 1947, började allt mer utnyttjas i datorerna.

Vad är hårdvaran i en dator?

Maskinvara eller hårdvara är samlingsnamn för en dators fysiska delar. ... Hårdvara i en dator är alla de saker som man kan ta på, till exempel grafikkort, cd-spelare och i förlängningen även sladdar. Motsatsen kallas programvara eller mjukvara och det är alla de program som används i datorn.

Vad är BIOS i en dator?

BIOS som även kallas systeminställningar är en akronym för Basic Input or Output System. ... BIOS innehåller instruktioner som datorn använder för att utföra grundläggande instruktioner, till exempel huruvida den ska starta från ett nätverk eller en hårddisk.

Relaterade inlägg: