Vad gör förmyndare?

Innehållsförteckning

Vad gör förmyndare?

Vad gör förmyndare?

Föräldrarnas/förmyndarnas uppgift är att sörja för den omyndiges bästa och bevaka dennes rättigheter. Förmyndaren ska också förvalta egendomen och se till att pengarna används till nytta för den omyndige. Från den dag den omyndige fyller 16 år ska förmyndaren höra dennes åsikt i viktiga beslut.

Vad betyder ordet förvaltare?

En god man eller förvaltare hjälper den som själv har begränsade möjligheter att ta tillvara sina juridiska och ekonomiska rättigheter. Att få hjälp av en god man är frivilligt. En förvaltare kan däremot utses mot personens vilja.

Vem utser förmyndare?

Det är tingsrätten som fattar beslut om att anordna godmanskap och utse en god man för dig. I staden finns också en så kallad överförmyndare, vars uppgift är att kontrollera att den gode mannen sköter sitt uppdrag på rätt sätt. Överförmyndaren kan dessutom på egen hand fatta beslut om byte av god man.

Är förvaltare och förmyndare samma sak?

Den avgörande skillnaden är att en god man är ett biträde åt huvudmannen som har kvar sin rättshandlingsförmåga. En förvaltare har, inom ramen för sitt förordnande, ensam behörighet att företa rättshandlingar för huvudmannens räkning, utan inhämtande av dennes samtycke.

Vad innebär det att vara god man?

Bevaka rätt, förvalta egendom och sörja för person. Uppgiften att bevaka rätt innebär att företräda huvudmannen och tillvarata huvudmannens intressen i olika situationer. ... Om huvudmannen ska ärva pengar eller sälja sin bostad innebär det att se till att allt går rätt till, i enlighet med gällande lagar och regler.

Vad gör en förvaltare?

En god man eller en förvaltare hanterar ekonomiska och juridiska ärenden åt en medmänniska som inte klarar av att göra det själv. Sedan har anhöriga fått en större behörighet att utan fullmakt sköta frågor som rör den dagliga livsföringen. Godmanskap ska endast anordnas om det inte finns enklare åtgärder.

Vad är det för skillnad mellan god man och förvaltare?

Att ha en god man är som huvudregel en frivillig åtgärd som kräver att personen själv går med det. Att utse förvaltare är en tvångsåtgärd som kan användas mot en persons vilja när tingsrätten anser att hen inte kan ta hand om sig själv eller sina tillgångar.

Varför får man en förvaltare?

Den som behöver hjälp med att bevaka sin rätt eller förvalta sin egendom kan få en god man eller förvaltare förordnad av tingsrätten. ... Anledningen till att någon får en god man eller en förvaltare kan vara att personen är omyndig eller lider av sjukdom eller psykisk störning.

Vem utser god man?

Till god man eller förvaltare ska utses en rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig man eller kvinna. För mer information hänvisas ni till överförmyndaren i den kommun där huvudmannen är folkbokförd. Det är normalt överförmyndaren som föreslår vem som kan vara god man eller förvaltare och som granskar dennes uppdrag.

Relaterade inlägg: