Kan man dö av hypotyreos?

Innehållsförteckning

Kan man dö av hypotyreos?

Kan man dö av hypotyreos?

Hypotyreos, liksom motsatsen giftstruma, kallas ibland struma, vilket är ett symtom som inte är nödvändigt för att ha sjukdomen. Oupptäckt och obehandlad hypotyreos kan vara livshotande.

Vad händer vid obehandlad hypotyreos?

En långvarigt obehandlad hypotyreos kan ge symptom som kallas myxödem. Förutom ökade symptom blir också hela kroppen svullen och en generell långsamhet upplevs. I samband med hypotyreos kan du också få en förstorad sköldkörtel ‒ struma.

Är hypotyreos en autoimmun sjukdom?

I Sverige och övriga västvärlden är autoimmun sköldkörtelinflammation (Hashimotos tyreoidit) den vanligaste orsaken till hypotyreos. Med autoimmun menas att kroppens immunförsvar av oklar anledning angriper kroppens egna vävnader.

Kan man dö av sköldkörteln?

Trots ett eventuellt återfall är prognosen mycket god; det är mycket få vars hälsa är direkt hotad. De vanligaste formerna av cancer i sköldkörteln, papillär och follikulär, går oftast bra att behandla och de allra flesta patienterna botas.

Kan hypotyreos gå över av sig själv?

Hypotyreos är vanligt och många har sjukdomen hela livet. Det finns bra behandling mot hypotyreos. Hypotyreos innebär att du har brist på sköldkörtelhormon. Motsatsen är hypertyreos, det är när du har för mycket sköldkörtelhormon.

Hur bli av med hypotyreos?

Hypotyreos behandlas genom att ersätta bristen på hormon med läkemedel som innehåller sköldkörtelhormon, så kallad substitutionsbehandling. Behandlingen är oftast livslång. När behandlingen är inställd bör den följas upp vid årliga läkarbesök.

Relaterade inlägg: