Hur ofta radonmätning Brf?

Innehållsförteckning

Hur ofta radonmätning Brf?

Hur ofta radonmätning Brf?

Därför bör du göra en ny radonmätning med jämna mellanrum. Det finns inget lagkrav som anger hur ofta en mätning ska genomföras men Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar att en ny mätning görs om: Det har gått mer än 10 år sedan den senaste mätningen genomfördes.

Vad kostar det att göra en radonmätning?

Långtidsmätning: mätpaket med 2 mätdosor 400 kr. Extra mätdosa 143 kr. Korttidsmätning: mätpaket med 2 mätdosor (7 dagar) 510 kr. Extra mätdosa 175 kr.

Hur räknar man ut radon?

För mätning av radon i flerbostadshus kan ett urval av lägenheter mätas för att få en bild av radonläget i fastigheten. Mätningen ger ett års- medelvärde för var och en av de lägenheter som mäts. Mätning bör ske i alla lägenheter med markkontakt.

Är det krav på radonmätning?

Enligt regeringens miljömål ska radonhalten i alla bostäder vara lägre än 200 Bq/m3 senast 2020. Ett delmål under miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö, är att byggnader inte ska påverka hälsan negativt. Därför ska radonhalten vara lägre än 200 Bq/m3 i alla bostäder år 2020.

Hur lång tid tar det att få svar på radonmätning?

Efter minst två månader är en långtidsmätning klar. En snabbmätning ska pågå i minst sju dygn, men gärna 15. Då tar du ner mätdosorna för att sedan placera dem i aluminiumpåsen de levererades i.

Hur vanligt är radon i hus?

Det finns närmare 400 000 bostäder i Sverige med förhöjda halter av radon i inomhusluften. Med förhöjda halter menas ett värde över 200 Bq/m³.

Vad mäter man radon med?

Vanligtvis mäter man radon med hjälp av så kallade radondosor. Dessa är små dosor som man placerar runt om i bostaden eller på arbetsplatsen under en viss tidsperiod för att se vilka radonvärden som finns i just de rum där mätning utförs.

Vad kostar en Radonbesiktning?

Här gör vi radonbesiktningar Vi är för närvarande verksamma i Stockholm, Södermanland, Uppsala, Västmanland och Örebro. I Östergötland jobbar vi också – men där tar vi på grund av restider 2.900 kr inkl. moms för besiktningen.

Vad är radon i huset?

Radon-222 är en osynlig, luktfri, färglös, radioaktiv gas som förekommer i sönderfallskedjan från uran-238. Gasen bildas när det radioaktiva grundämnet radium sönderfaller. ... Det finns radon i mer eller mindre höga halter i alla hus. Det är inte ovanligt att radonhalterna i våra hus är så höga att något bör göras åt det.

Var hittar jag radonmätning?

Miljöförvaltningen bedriver tillsyn och kontrollerar radonarbetet i alla flerbostadshus, skolor och förskolor. Via e-tjänsten Sök radonmätning, kan du vanligtvis söka radonmätningar från enbostadshus, flerbostadshus, skolor samt förskolor inom Stockholms stad.

Relaterade inlägg: