Varför hederskultur?

Innehållsförteckning

Varför hederskultur?

Varför hederskultur?

Hederskultur är ett sätt att skapa ordning i ett samhälle där det inte finns någon statsmakt, varken för rättsskipning eller för hjälp och stöd. Den egna gruppen är allt man lita till, och förhållandena mellan konkurrerande grupper regleras genom oskrivna regler utan inblandning av någon högre instans.

Vad är en hederskultur och hur kan hedersvåld yttra sig?

Hedersrelaterat våld och förtryck handlar i många fall om hot som begränsar en ung persons handlingsutrymme eller rätt att själv välja partner. ... De som medverkar till förtrycket kan själva vara utsatta. Det kan till exempel vara mödrar och unga män som känner sig pressade att sätta familjen före individen.

Är hederskultur bra?

Det är både män och kvinnor som kan utsättas för hedersrelaterat våld (Socialstyrelsen, 2014). ... En person som lever under hederskultur har inte rätten att ta beslut om sitt egna liv. Det är många gånger psykiskt påfrestande att leva under regler som många andra i det svenska samhället inte efterlever.

Varför finns hedersvåld?

Hedersrelaterat våld och förtryck uppstår för att skydda eller återupprätta en familjs eller en större släkts heder och sociala anseende. Det sanktioneras av ett kollektiv och utövas även ofta av flera personer. De utsattas familjemedlemmar eller närstående spelar i regel en avgörande roll.

Relaterade inlägg: