Vad får man ta tjänstledigt för?

Innehållsförteckning

Vad får man ta tjänstledigt för?

Vad får man ta tjänstledigt för?

Tjänstledighet innebär att du är ledig utan betalning från din arbetsgivare. Permission innebär kort ledighet med lön. Du tjänar som huvudregel inte in rätt till semesterlön under tid som du är tjänstledig.

Är tjänstledighet semesterlönegrundande?

Dessutom är tjänstledigheten inte semestergrundande och du tjänar alltså inte någon semesterlön under tiden. Orsaken till att du vill ta tjänstledigt kan vara avgörande för om du har rätt till tjänstledighet eller inte.

Får jag jobba när jag är tjänstledig?

Kan jag ta ett annat jobb samtidigt som jag är studieledig? Nej, såvida din arbetsgivare inte går med på det. ... Det finns däremot inget som hindrar en arbetsgivare från att godkänna att du vid sidan av dina studier jobbar extra hos en annan arbetsgivare.

Vad kostar det att ta tjänstledigt?

Lön om du har varit tjänstledig under en del av månaden När man varit tjänstledig utan lön under en del av en månad, görs löneavdrag med utgångspunkt från kalenderdaglönen. Kalenderdaglönen beräknas som ordinarie månadslön delad med antalet kalenderdagar i den aktuella månaden.

Hur många gånger kan man ta tjänstledigt?

I normalfallet är det din arbetsgivare som avgör om du kan vara tjänstledig eller inte. De flesta arbetsgivare brukar ändå ge tjänstledigt, oftast upp till sex månader. Om du vill söka tjänstledigt så måste du ta upp frågan med din chef för att komma överens om en tjänstledighet.

När får man ta tjänstledigt Lärarförbundet?

Har du varit anställd mer än sex månader har du rätt att vara tjänstledig från ditt jobb för studier. Om du har en tillsvidareanställning, det vill säga en fast anställning, har du rätt att vara ledig för studier enligt studieledighetslagen.

Hur påverkar tjänstledighet semestern?

Går det att tjäna in semester under frånvaro? Svaret är ja! Tjänstledighet är inte semesterlönegrundande och ska inte ingå i beräkningsformeln för de betalda dagarna. Om den anställde är frånvarande på grund av nedanstående orsaker, så ska den tiden - trots frånvaro - räknas in i tiden för intjänande av semesterdagar.

Är tillfällig föräldrapenning semesterlönegrundande?

Föräldraledighet. ... Samma sak gäller om du behöver ledighet med tillfällig föräldrapenning, till exempel vård av sjukt barn (VAB) eller de första tio dagarna efter barnets födsel. Även här är högst 120 dagar per intjänandeår (180 dagar för ensamstående föräldrar) semesterlönegrundande.

Får man sommarjobba när man är tjänstledig?

Du har rätt till ledighet för deltidsstudier. Rätten omfattar den tid du behöver för studierna. Du är arbetsskyldig under den tid du inte studerar vid deltidsstudier. Studieledighetslagen ger dock ingen rätt för arbetstagaren att arbeta extra kväller eller helger vid tjänsteledighet för studier.

Kan man säga upp sig när man är tjänstledig?

Du kan säga upp dig när du vill under din sjukskrivning, tjänstledighet eller föräldraledighet. Uppsägningstiden börjar gälla från och med det datum du säger upp dig.

Relaterade inlägg: