Vad gör en kontrollansvarig PBL?

Innehållsförteckning

Vad gör en kontrollansvarig PBL?

Vad gör en kontrollansvarig PBL?

Den kontrollansvarige ska bland annat hjälpa dig att ta fram ett förslag till kontrollplan. Den kontrollansvarige ska också se till att kontrollplanen följs, vara med vid det tekniska samrådet, besiktningar och andra kontroller samt skriva ett utlåtande som ska vara underlag för byggnadsnämndens slutbesked.

Vad gör PBL?

Plan- och bygglagen (PBL) är den lag i Sverige som reglerar samhällets krav på planering och byggande. Det är bestämmelserna i plan- och bygglagen som reglerar var och hur du får bygga. Den bestämmer hur ett bygglov ges och vilka krav som kan ställas på det som byggs.

Vad ska en ka göra enligt PBL?

Kontrollansvarig PBL. Vid byggnadsarbeten som kräver bygglov, rivningslov eller marklov ska enligt Plan- och bygglagen byggherren utse en Kontrollansvarig (KA). Den kontrollansvariges huvuduppgift är att kontrollera att byggherren fullföljer sitt ansvar enligt Plan- och bygglagen och andra bestämmelser.

Vad kontrollerar en kontrollansvarig?

Den kontrollansvarige hjälper byggherren att upprätta förslag till kontrollplan, ser till att kontrollerna blir utförda och gällande bestämmelser och villkor följs, närvarar vid tekniska samråd, besiktningar och byggnadsnämndens arbetsplatsbesök samt dokumenterar sina byggplatsbesök och ger ett utlåtande till byggherre ...

Kan byggherren vara kontrollansvarig?

Byggherren anlitar en kontrollansvarig men är fortfarande ytterst ansvarig för att reglerna följs. När kommer den kontrollansvarige in i byggprojektet? Redan när byggherren lämnar in ansö kan om bygglov eller gör en anmälan till byggnadsnämnden ska det finnas förslag på vem som ska vara kontroll ansvarig.

Vad krävs av en kontrollansvarig?

Grundregeln är att det behövs kontrollansvarig vid bygglov, marklov, rivningslov och anmälan. Finns undantag för små ändringar. Det krävs aldrig kontrollansvarig om din åtgärd varken kräver lov eller anmälan. Det är byggnadsnämnden som gör bedömningen om du behöver kontrollansvarig.

Vad säger PBL?

Plan- och bygglagen, (PBL) är en lag i Sverige som reglerar planläggningen av mark, vatten och byggande. PBL innehåller bland annat bestämmelser som gör alla kommuner skyldiga att upprätta en översiktsplan för hela kommunen. ... I PBL, PBF, BBR och EKS finns statens minimikrav på det som byggs.

Vad omfattar en översiktsplan?

Det övergripande innehållet för en översiktsplan är att kommunen ska redovisa hur mark- och vattenområden bör användas i framtiden och hur den byggda miljön ska användas, utvecklas och bevaras. Innehållet för översiktsplanen är sedan inriktat på vissa områden som har särskild betydelse för den fysiska planeringen.

Vad består en kontrollplan av för delar?

En kontrollplan ska innehålla följande uppgifter: Vilka kontroller som ska utföras. Vilka intyg och andra handlingar som ska lämnas till bygglovsverksamheten inför slutbesked. Vilka anmälningar som ska göras.

Vad ska en egenkontroll innehålla Bygg?

Egenkontroll enligt plan- och bygglagen Vad det gäller bärande konstruktioner så utgörs den del av egenkontrollen som rör projektering av dimensioneringskontrollen. Övriga kontroller av bärande konstruktioner som ingår i egenkontrollen är mottagningskontroll och utförandekontroll.

Relaterade inlägg: