Varför namnet ormbunke?

Innehållsförteckning

Varför namnet ormbunke?

Varför namnet ormbunke?

Ordet ”orm” i växtens namn betydde ursprungligen ”mask”, något som kopplas till att man förr använde sig av ormbunkar som maskmedel. Fortplantar sig med hjälp av vatten. Ormbunkens blad är stora och uppdelade i såväl primära som sekundära flikar.

Kan man plantera ormbunke i kruka?

Här kommer tips på användningsområden för ormbunkar. De flesta trivs bra i kruka och är utmärkta balkongväxter. Välj gärna bland de vintergröna arterna om du vill ha fint också vintertid. Andra arter som är vackra i kruka är japansk mahoniabräken, regnbågsbräken, kambräken, hjorttunga, svartbräken och bergadiantum.

Hur sköter jag min ormbunke?

Ställ din spjutbräken på en ljus plats utan direkt sommarsol och låt jordytan torka lätt mellan rejäla genomvattningar. Duscha gärna bladen eller fukta luften omkring växten på annat sätt. Ge krukväxtnäring för gröna växter i halv dos under växtsäsongen och ännu mindre eller inte alls under vintern.

Vad används ormbunkar till?

Två ormbunkar som ofta odlas som krukväxter är spjutbräken (Nephrolepis exaltata) och krypbräken (Davallia canariensis).

Hur är ormbunkar uppbyggda?

Många arter är snabbväxande och koloniserar raskt öppna luckor i skogar och längs vattendrag. En trädormbunke består av en krona med långa parflikiga blad som växer ut från en stam. De nya bladen som växer upp från mitten av kronan är först hoprullade.

Är ormbunke vintergrön?

Ormbunkar är fina i krukor och extra värdefulla blir de om de dessutom är vintergröna, som Polystichum setiferum. Även om flertalet ormbunkar är helgröna finns det många olika bladformer som skapar liv.

Kan man plantera ormbunke från skogen?

Stensöta är ju en Ormbunke som gillar när det är fuktigt, men den klarar sig hyfsat i mina skuggiga land utan någon extrem väta. Lite dammduk eller något som håller fukten kvar i jorden kanske kan vara idé om platsen är väldigt torr. Jag tog hem en daggkåpa från skogen, den blev otroligt stor och vacker!!

Hur räddar man en ormbunke?

3 knep: Så lyckas du med ormbunke

  1. Acceptera skräpet. Till att börja med, ormbunkar skräpar så få inte panik och övervattna. ...
  2. Tänk på fukten. Ormbunkar i det vilda trivs i fuktiga miljöer, ljust men inte i direkt sol. ...
  3. Plantera om direkt. När ormbunken bärs hem från affären är det oftast i en trång plastkruka.
BE

Relaterade inlägg: