Varför heter det potthål?

Innehållsförteckning

Varför heter det potthål?

Varför heter det potthål?

Omröstningen är nu avslutad och vi kan berätta att ordet potthål kommer av engelskans pothole, som ibland översätts till jättegryta, vilket är ett ord för en fördjupning i ett berg. I ordlistan och Akademiens ordböcker saknas ordet, medan Norstedts engelska ordbok har med de olika förslagen till översättning.

Vad är tjälskador?

Tjälskadorna kan yttra sig som tjälskott och en mjuk och spårig vägbana. Tjälen lyfter också upp block, som måste rensas bort (se uppträngande stenar och block).

Vad betyder grusvägen?

Grusväg är en väg som saknar asfalt eller annan form av permanent beläggning. Den är istället belagd med grus, vilket vid låg trafikbelastning ger godtagbart väggrepp, bärighet och dränering.

Varför blir det tvättbräda på grusväg?

Korrugering (tvättbräda) ex. genom trafikslitage, genom att gruset har kastats från vägbanan eller helt enkelt dammat bort. Det kan också bero på att halkbekämpningssanden gör slitlagret alltför sandigt, att vägkonstruktionen har otillräcklig bärighet eller att hyvling av vägen har gjorts vid för hög hastighet.

Varför blir det hål i vägen?

Ett potthål eller slaghål är en skålformad grop i en vägbana. De uppstår främst i dåligt dränerade vägbanor. I grusvägar börjar potthål som små, beskedliga gropar. När dessa sedan fylls med stillastående vatten slammas en del av vägmaterialet upp, och följer sedan med när passerande bildäck skvätter bort vattnet.

Hur lagar man en grusväg?

Med flickning menas att potthål på en grusväg lagas för hand. Det är i regel en tillfällig akutåtgärd. Flickning, en tillfällig åtgärd. Potthålen fylls med hjälp av en skyffel med lämpligt material, gärna grusslitlager blandat med dammbindningsmedel och vatten.

Vad är tjällossningen?

Tjäle uppstår när jordtemperaturen når fryspunkten för vattnet; när vattnet i marken fryser till is. Detta sker vid långvarigt kallt klimat. Tjäle gör att marken är mycket svår att gräva i. ... Tjällossning kallas det när marken på våren tinar upp så att tjälen går ur.

När tjäle?

Vid låga temperaturer fryser det vatten som finns i marken till is och marken blir tjälad. ... När denna kyla tränger ner i marken fryser vattnet till is och marken blir tjälad. Om den kalla perioden är kort når tjälen bara någon decimeter ner, men under vintrar med långa köldperioder kan tjälen nå betydligt större djup.

Hur bred är en grusväg?

En enskild väg med statsbidrag bör vara minst 4 meter bred. Den kan vara smalare om trafiken är låg, det vill säga under 25 fordon/dygn.

Varför blir det gropar i grusvägar?

I grusvägar börjar potthål som små, beskedliga gropar. När dessa sedan fylls med stillastående vatten slammas en del av vägmaterialet upp, och följer sedan med när passerande bildäck skvätter bort vattnet. Ett potthål i en belagd väg innebär en skada där vägbeläggningen brutits sönder, så att ett hål bildats.

Relaterade inlägg: