Har täta urinträngningar?

Innehållsförteckning

Har täta urinträngningar?

Har täta urinträngningar?

Täta urintömningar kan bero på en minskad kapacitet hos blåsan. Hos vissa individer kan det även vara en anpassning, man kissar för säkerhets skull. En individ med överaktiv blåsa behöver gå på toaletten ofta, vissa så ofta som 15-20 gånger per dag. Trängningarna till att kissa kan åtföljas av urinläckage.

Vad betyder Polydipsi?

BAKGRUND. Central diabetes insipidus (DI) uppkommer till följd av bristande vasopressin/ADH-produktion, varvid patienten utsöndrar för stora mängder utspädd urin (polyuri) och sekundärt till detta blir törstig och ökar intaget av vätska (polydipsi).

Vad är Miktionslista?

På en miktionslista kan patienten själv anteckna tidpunkten för toalettbesöken, urinmängd, vad patienten ifråga har druckit samt eventuella besvär med läckage.

Varför får man åldersdiabetes?

Den exakta orsaken till att typ 2-diabetes uppstår är inte känd, men risken att utveckla sjukdomen är ofta ärftlig och påverkas till stor del av hur du lever. Du som har övervikt eller fetma har ökad risk för insulinresistens och typ 2-diabetes.

Vad menas med Anuri?

Anuri avser inom medicinen ett tillstånd då ingen urin produceras. Det kan bero på nedsatt njurfunktion som kan ha flera möjliga orsaker. Anuri är även ett symptom på postrenal njursvikt (avflödeshinder).

Relaterade inlägg: