Hur plockar man kantareller bäst?

Innehållsförteckning

Hur plockar man kantareller bäst?

Hur plockar man kantareller bäst?

Lämna små svampar En annan trätofråga är om det är rätt eller fel att plocka de minsta svamparna. Där tycker Michael att man får tänka på svampen. Även om mycelet inte skadas har den nytta av att sprida sig ovan jord. – Det är bra att låta de allra minsta svamparna stå kvar så att de kan hinna släppa sina sporer.

Var hittar man kantareller bäst?

Kantarellen trivs på samma ställen år efter år. De växer oftast i blandskogar med flera olika lövträd. Svamparna gillar att växa i närheten av björkar och hård mark och växer därför oftast vid sidan av stigar. Eftersom kantarellerna ändå kräver mycket solljus tycker de inte om täta och mörka barrskogar.

Varför plocka svamp i korg?

Därför ska man undvika att slänga dem i en plastpåse då man går ute i skogen och plockar. - Då blandar man svamparna med varandra, vilket man inte ska göra. Hon brukar själv plocka svamparna i en korg med olika fack. - Man kan ha riskor som kräver längre förbehandling i ett fack och kantareller och soppar i ett annat.

Vad behöver jag för att plocka svamp?

Ta med

  • Korg eller papperspåse. Svamp ska ligga luftigt för att hålla sig fräsch, så använd aldrig platspåse.
  • Svampkniv, gärna med borste.
  • Kompass eller GPS. Ladda mobilen innan du går ut.
  • Små lådor eller papperspåsar för att kunna sortera olika svampar i korgen.
  • Dryck och matsäck.

Vart växer trattkantareller bäst?

Växtplatser: Trattkantarellen förekommer allmänt i södra och mellersta Finland. Den påträffas i mossiga skogar, främst i grandungar men också i blandskogar. Vanligtvis växer den i stora grupper på samma ställen år efter år.

Varför ska man inte plocka svamp i plastpåse?

Ta bara svamp som känns fast och frisk. Plocka aldrig svamp i plastpåse. Det utvecklas lätt bakterier i denna täta miljö. Skär bort allt som är insektsangripet ("maskätet").

Relaterade inlägg: