Vad passar Barolo till?

Innehållsförteckning

Vad passar Barolo till?

Vad passar Barolo till?

Smak och doft Ett Barolo Riserva ska ha legat minst fem år i vineriet. Baroloviner har minst 13% alkohol och passar allra bäst till kraftiga kötträtter som nöt och vilt, rätter med tryffel i och lagrade hårdostar. Ett upphällt vin får gärna luftas några timmar innan servering.

Är Barolo ett område?

Barolo är en DOCG för vin i Piemonte i norra Italien. Vingårdarna ligger på ett litet, sluttande, höglänt område som omges av Langhebergen. Jorden består av kalkhaltig märgel med mer eller mindre inslag av magnesium, mangan och järn. Barolo är granne med Barbaresco.

Var odlas Nebbiolo?

Namnet kommer från nebbia, vilket betyder dimma på italienska. Det anspelar på den kända morgondimman som vilar över Piemontes vinsluttningar under hösten. Nebbiolo odlas främst i Piemonte och Valtellina (där den kallas för chiavennasca) och ligger bakom några av Italiens främsta viner; barolo och barbaresco.

Vad kännetecknar Nebbiolo?

Odlas i: Främst norra Italien. Kända distrikt: Piemonte och Lombardiet. Smak: Ofta sträva viner med hög syra, inslag av körsbär, tjära, viol, tobak, rosor och nypon.

Vad är DOCG?

Det krävs rätt mängd regn och solsken samt idealisk jord för att skapa ett perfekt vinodlingsområde. Termen DOCG-vin från Italien innebär är mer än endast Amarone och att vinet lever upp till de höga kraven från Denominazione di Origine Controllata e Garantita-reglerna. DOCG-viner anses vara de bästa av de bästa.

Relaterade inlägg: