Vad kännetecknar finlandssvenska?

Innehållsförteckning

Vad kännetecknar finlandssvenska?

Vad kännetecknar finlandssvenska?

Finlandssvenska är en överregional varietet av svenska som är karakteristisk för finlandssvenskar och som kännetecknas av vissa finländska särdrag. Inom finlandssvenskan finns ett flertal dialekter. ... Svenska är ett av Finlands två nationalspråk, och det enda officiella språket på Åland.

Vad pratar man för språk i Finland?

Trots att det gått över 200 år sedan Sverige förlorade Finland, finns det i dag cirka 290 000 personer som talar svenska som modersmål i Finland. De kallas finlandssvenskar. Finlandssvenskarna utgör drygt fem procent av befolkningen. Majoriteten av befolkningen talar finska som modersmål.

Hur många procent talar svenska i Finland?

Finland har två officiella språk, finska och svenska. Finska är modersmålet för cirka 87 procent av finländarna. Svenska är modersmålet för cirka 5 procent av finländarna.

Vilka är minoritetsspråk i Finland?

Finska är ett av Sveriges nationella minoritetsspråk, men också majoritetsspråket i Finland. Det påverkar finskans ställning och det arbete som man gör för att vårda och hålla språket vid liv i Sverige.

Vilka minoritetsspråk har Finland?

Inhemska minoritetsspråk Förutom finska och svenska talas även andra inhemska språk i Finland. De samiska språken tillhör urspråken i Finland. I Finlands talas tre olika varieteter av samiska. De är finsk-ugriska språk.

Relaterade inlägg: