Vad är straffet för grovt rattfylleri?

Innehållsförteckning

Vad är straffet för grovt rattfylleri?

Vad är straffet för grovt rattfylleri?

Straffet för rattfylleri är böter eller fängelse i högst sex månader. ... Vid grovt rattfylleri kan straffet bli fängelse i högst två år och körkortet kan återkallas under 24 månader. Grovt rattfylleri i kombination med grovt vållande till annans död kan ge upp till åtta års fängelse.

Vad riskerar förare som döms för grovt rattfylleri?

Straffet för rattfylleri är oftast dagsböter och för grovt rattfylleri fängelse. Körkortet återkallas så gott som alltid. Den som får sitt körkort återkallat längre än 12 månader måste göra ett nytt förarprov. ... För grovt rattfylleri är fängelse det vanligaste straffet.

Var går gränsen för rattfylleri grovt rattfylleri och drograttfylleri?

Vid bedömningen av om brottet är grovt ska särskilt beaktas om föraren haft en alkoholkoncentration som uppgått till minst 1,0 promille i blodet eller 0,50 milligram per liter i utandningsluften, om föraren annars varit avsevärt påverkad av alkohol eller något annat medel eller om framförandet av fordonet inneburit en ...

När blir det grovt rattfylleri?

För grovt rattfylleri är gränsen minst 1,0 promille alkohol i blodet och man kan dömas till högst 2 års fängelse. Den skärptes reglerna för fylleri på sjön för vissa typer av båtar.

Vad kan maxstraffet bli för en rattfyllerist som orsakar dödsolycka?

Straffet: Två års fängelse I dag är maxstraffet för grovt vållande till annans död sex års fängelse. Men Aftonbladets kartläggning visar att straffet i snitt – för att påverkad köra ihjäl en annan människa – blir två års fängelse.

Vad räknas som brottmål?

Brottmål är beteckningen på den typ av mål där åtal väckts med påstående att den tilltalade eller de tilltalade begått brott. Rätt domstol i brottmål är tingsrätten på den ort, där brottet förövades enligt 19 kap 1 §rättegångsbalken.

Relaterade inlägg: