Vad är lagstadgad minimilön?

Innehållsförteckning

Vad är lagstadgad minimilön?

Vad är lagstadgad minimilön?

Det finns inte heller någon lag som reglerar lägsta löner. Du måste därför bevaka lön och löneökningar själv. Hur låg en lön får vara följer istället av de regler som gäller för ogiltighet av avtal.

Vilken är den lagstadgade minimilönen för heltidsarbete i Sverige?

Sverige har ingen lagstadgad minimilön eftersom ersättningarna bestäms av kollektivavtal som anpassas till varje bransch. Om politiker bestämmer lönerna kan man sänka dem i kristider, är fackets argument mot förslaget.

Hur kan Sverige gynnas av att man lagstifta om minimilöner inom EU?

Fakta. EU-kommissionen lade i oktober 2020 fram ett förslag kring minimilöner i EU, med två huvudpunkter. ... Någon siffra eller nivå föreslås dock inte centralt från EU-kommissionen. Det andra handlar om ökat stöd för systemet med lönesättning via kollektivförhandlingar mellan arbetsmarknadens parter.

Varför ingen minimilön?

Kollektivavtalen är frivilliga, varför deras lägsta råmärke bara utgör minimilön inom de företag som valt att ansluta till kollektivavtalen. Därmed finns det ingen minimilön i Sverige, utan just lönen är en i lag helt oreglerad överenskommelse mellan arbetstagare och arbetsgivare.

Vilka länder har lagstadgad minimilön?

I oktober förra året lade kommissionen fram ett förslag till direktiv för att förbättra nivån på minimilönerna i EU. I EU har 21 av 27 länder en lagstadgad minimilön, medan lönenivåerna i de övriga sex länderna (Österrike, Cypern, Danmark, Finland, Italien och Sverige) fastställs genom kollektivförhandlingar.

Relaterade inlägg: