Hur förändrades Runraden från urnordiska till runsvenska?

Innehållsförteckning

Hur förändrades Runraden från urnordiska till runsvenska?

Hur förändrades Runraden från urnordiska till runsvenska?

Urnordiskan ersattes troligen av runsvenskan någon gång runt år 800 då den äldre runraden på 24 tecken ersattes med det nyare på endast 16 tecken. Nu tillkom de nya ljuden ”y”, ”ä” och ”ö”. Man har hittills i Sverige funnit omkring 3 000 skrifter skrivna på runsvenska.

Vilka använde Runsvenska?

Fakta om runor Artikel i Wikipedia där du kan läsa om runor. Vikingarnas skrivtecken kallades runor och användes först av germanerna i slutet på antiken. På 200-talet började nordborna rista runor. Runor ristades på träbitar, oftast från trädet bok...

Vilka olika Språkperioder har svenskan gått igenom?

Under medeltiden skrevs svenska framför allt med latinska bokstäver, och runalfabetet trängdes undan som skriftspråk för svenskan (även om det länge levde kvar i vissa områden). Fornsvenskan brukar delas in i två perioder: klassisk fornsvenska (ca 1225–1375) och yngre fornsvenska (ca 1375–1526).

Hur påverkade kristnandet av Sverige övergången från Runsvenska till fornsvenska?

Förändringar i språket: Under runsvensk tid försvinner diftonger som fanns i urnordiskan: stain blev till sten. Med kristnandet under vikingatiden kom ord från latin som mässa och kloster, och grekiska som kyrka och biskop.

Relaterade inlägg: