Hur kan man minska blodfetter?

Innehållsförteckning

Hur kan man minska blodfetter?

Hur kan man minska blodfetter?

Öka intaget av rätt fetter Det finns idag starkt vetenskapligt stöd för att det är positivt för blodfetterna och därmed hjärt-kärlhälsan om en stor andel av det fett du äter är fett från källor som nötter, oliver, avokado och fet fisk. Använd därför gärna någon sådan fettkälla i varje måltid.

Hur testar man blodfetter?

Höga halter av blodfetter kontrolleras genom blodprov. Värdena kan variera mellan olika tillfällen och därför kan det vara bra att göra flera tester. Provet bör tas på fastande mage, det vill säga innan du ätit frukost på morgonen.

Kan man ha höga blodfetter?

  • Det kan vara svårt att veta att man har höga blodfetter, då det inte finns några egentliga symtom. Det kan dock vara bra att vara uppmärksam på generella symptom såsom andfåddhet, tryck över bröstet efter ansträngning och onormal trötthet, som kan vara tecken på att något är fel i kroppen.

Vad är statiner för behandling av höga blodfetter?

  • Statiner är den allra vanligaste läkemedelsgruppen för behandling av höga blodfetter, och brukar fungera bra för de flesta. Undersökningar har visat att statiner kan minska risken för till exempel hjärtinfarkt och stroke i högre grad än de andra traditionella läkemedelsgrupperna.

Vilka läkemedel används för att reglera blodfetterna?

  • Det här är de olika läkemedelsgrupper som används för att reglera blodfetterna: 1 Statiner 2 Resiner 3 Fibrater 4 Kolesterolupptagshämmare 5 Enzymhämmare, även kallade PCSK9-hämmare.

Varför får höga blodfetter symtom?

  • Normalt ger höga blodfetter inga symtom. Men trots det kan förhöjda värden få allvarliga följder som kärlkramp eller hjärtinfarkt och även stroke/slaganfall. Överskottet av fett i blodet kan lagras in i kärlväggarna. Så småningom blir kärlen trånga och stela.

Relaterade inlägg: