Vilken funktion har de syretransporterande organen?

Innehållsförteckning

Vilken funktion har de syretransporterande organen?

Vilken funktion har de syretransporterande organen?

Lungorna är den första länken i syretransportkedjan. Lungorna svarar för gasutbytet mellan blodet och inandningsluften. Kroppen tar upp syre ur luften via lungorna som består av miljontals mikroskopiska blåsor, alveoler, se figur.

Vilka är våra två vanligaste Muskelbränslen?

Fem typer av muskelbränsle

  • fettsyror.
  • glukos.
  • triglycerider.
  • glykogen.
  • laktat.

Vilken syremättnad ska man ha?

En ung frisk individ har cirka 97% oxygensaturation (syremättnad) i blodet men värdet sjunker med åldern. Värden under 90% har på sikt en skadlig inverkan på kroppen och värden under 70% är potentiellt livshotande. En alltför hög oxygenhalt i inandningsluften och vävnaderna kan också vara skadlig.

Vilka fem steg finns för syrets transport genom kroppen?

Hjärtats högra kammare pumpar blodet till lungorna genom lungartärerna. I lungorna tar blodet upp syre och gör sig samtidigt av med koldioxid. Det syresatta blodet förs tillbaka till hjärtats vänstra förmak genom lungvenerna. Därefter fortsätter blodet till vänster kammare som pumpar ut det i stora kretsloppet igen.

Vilka tre energisystem finns det?

Människan har tre olika system för att omvandla denna energi till arbete och värme. Två av dessa är syreoberoende system och kallas ATP-kreatinfosfat och glykolys, medan ett är syreberoende och kallas andningskedjan.

Vilka egenskaper har hjärtmuskeln?

Hjärtmuskelcellerna är korta och förgrenade, med relativt liten diameter. Hjärtmuskelcellerna har särskilda förbindelser mellan cellerna, på sätt som inte andra celler har, och bildar därför ett sammanhängande nätverk som fördelar nervimpulsen genom hjärtat så att muskeln kan dra ihop sig på ett koordinerat sätt.

Relaterade inlägg: