Vad påverkar uthållighet?

Innehållsförteckning

Vad påverkar uthållighet?

Vad påverkar uthållighet?

Kroppen behöver energi för att utföra ett arbete, till exempel att få musklerna att springa fort. För att utföra arbetet krävs energi i musklerna och syre från lungorna och blodet för att kunna förbränna energin och skapa önskad muskelkontraktion, som alltså gör att vi kan springa.

Hur påverkas kroppen av aerob träning?

Fördelar med aerob träning Här förbränns också mer fett än under den anaeroba träningen, du tar upp mycket syre och du lär dig att orka mer. Därför är det aerob träning som ofta används när man talar om att förbättra kondition och hälsa i allmänhet. Du får en sänkt vilopuls och ett större blodflöde till musklerna.

Hur påverkas kroppen av anaerob träning?

Till skillnad från aerob träning så kräver inte det anaeroba systemet syre utan glukos används som bränsle. När du tränar anaerobt är risken stor att du drabbas av mjölksyra som bildas som biprodukt när kroppen inte kan utvinna energi med hjälp av syret. ...

Hur kan Energiprocesserna påverkas av träning?

Den aeroba energiprocessen sker ihop med syre. Processen att bilda energi med syre gör det möjligt att använda både kolhydrater och fett, vilket är positivt när du behöver bygga mycket ATP. Fördelen med den aeroba processen är just att du kan bygga mycket ATP (stor kapacitet).

Varför aerob träning?

Aerob träning är den träning vi framför allt kopplar till förbättrad hälsa. Den gör till exempel att vårt hjärta blir starkare, blodtrycket sänks, vi får fler röda blodkroppar, sänkt vilopuls och fler typ 1 muskelceller – alltså den uthålliga sorten.

Relaterade inlägg: