Hur fungerar Gyrokompass?

Innehållsförteckning

Hur fungerar Gyrokompass?

Hur fungerar Gyrokompass?

Gyrokompassen fungerar enligt principen att axeln till ett roterande hjul vill behålla sin riktning i rummet. Gyrot drivs av en elektrisk motor med högt varvtal, upp till cirka 20 000 varv per minut. Gyrokompassen är helt oberoende av magnetism och gyrot kan därför placeras på valfri plats ombord.

Vad visar kompassen?

Kompassen är ofta gjord av en genomskinlig plastskiva med en kurspil och ett vridbart kompasshus med nål som visar nordlig riktning. Vid användning vrider man kompasshuset till vald kurs och när nålen centreras över kompasshusets nordmarkering, visar kompassens kurspil riktningen till målet.

Vad händer med en kompass på Nordpolen?

Magnetiska nordpolen[redigera | redigera wikitext] En kompass på jordytan långt från den magnetiska nordpolen inriktar sig efter magnetfältet på den plats den befinner sig och pekar mot den punkt där jordens magnetiska dipolaxel skär jordytan, vilken ibland kallas den geomagnetiska polen.

Är kompassnålen?

Med kompassen utnyttjar människan jordens magnetfält för att kunna orientera sig. En magnetiserad nål upphängd på ett stift i en dosa dras mot jordens magnetiska nordpol och man kan utifrån nålens riktning avläsa väderstrecken och navigera utifrån detta.

Hur upptäckte man kompassen?

De som först använde sig av kompassliknande föremål var kinesiska mystiker. Kompassen pekar ut väderstrecken med hjälp av jordens magnetfält. Den kinesiske vetenskapsmannen Shen Kuo beskrev kompassens funktion redan på 1000-talet. Vid slutet av 1100-talet användes kompassen för navigering i Europa.

Vad kallas det streck i kompassen som visar din kurs?

Det är denna avvikelse som kallas missvisning eller deklination. Och det är missvisningen som vi måste ta hänsyn till när vi översätter den rättvisan- de kurs, som vi enligt sjökortet ska styra, till kompasskurs. Missvisningen finns ut- satt i sjökortet.

Kan en kompass visa fel?

Missvisning. Missvisningen beror på att jordens magnetfält inte motsvarar de geografiska koordinatsystemet. Bland annat ligger den geografiska och den magnetiska nordpolen inte på samma ställe. Kompassen pekar alltså inte mot geografisk nord på de flesta platser på jorden.

Hur kalibrerar man kompassen?

Om strålen från den blå punkten är bred eller pekar åt fel håll måste du kalibrera kompassen.

  1. Öppna Google Maps-appen. på din telefon eller surfplatta med Android.
  2. Rör telefonen i åttor tills kompassen har kalibrerats. Du behöver bara göra detta några gånger.
  3. Punkten blir smal och pekar i rätt riktning.

Relaterade inlägg: