Hur vanligt är för tidig födsel?

Innehållsförteckning

Hur vanligt är för tidig födsel?

Hur vanligt är för tidig födsel?

Drygt 5 procent av barnen föds för tidigt (prematura), före 37 fullgångna graviditetsveckor. Av dem är det drygt 900 barn som föds före graviditetsvecka 32. Knappt 7 procent ”går över tiden” och föder barn efter 42 fullgångna graviditetsveckor (tabell 1).

Varför föds en del barn för tidigt?

Varför föds barn för tidigt? Ofta går det inte att veta varför ett barn föds för tidigt, men vanligast är att förlossningen av någon anledning startar för tidigt. Det kan bero på att värkarbetet börjar utan någon tydlig orsak eller att fostervattnet går, vilket efter hand startar förlossningen.

Vilka föder för tidigt?

Det är lite vanligare att barn föds för tidigt vid tvilling- och trillinggraviditeter. Den tidiga födseln kan också bero på olika komplikationer eller sjukdomar hos den som är gravid, till exempel havandeskapsförgiftning.

Vill föda tidigt?

Barn som föds före graviditetsvecka 37 räknas som prematurer, det vill säga för tidigt födda. Ju närmare den beräknade tiden förlossningen sker, desto mindre är problemen som prematuriteten orsakar barnet. Barn som föds före graviditetsvecka 28 har den största risken för problem.

Relaterade inlägg: