Varför reservfond?

Innehållsförteckning

Varför reservfond?

Varför reservfond?

Reservfond är bundet eget kapital. I ett aktiebolag får reservfonden enbart användas till att täcka förlust, öka aktiekapitalet eller, efter tillstånd från Bolagsverket eller tingsrätten, för återbetalning till aktieägarna. För aktiebolag är det frivilligt att göra avsättningar till reservfond.

Kan man få tillbaka aktiekapitalet?

Om du som privatperson ägde aktierna i bolaget får du ta ut pengarna till ditt privata konto. Aktiekapital är skattade privata pengar som legat i bolaget som en säkerhet för verksamheten. När nu verksamheten inte finns kvar och bolaget har likviderats får du ta ut pengarna igen till ditt privata konto.

Varför minskar ett företag sitt aktiekapital?

  • Det finns olika anledningar till varför ett företag minskar sitt aktiekapital. Det kan exempelvis handla om att en aktieägare ska lösas ut ur företaget eller att företaget behöver täcka en förlust. Reglerna ser olika ut beroende på det sätt som aktiekapitalet minskas på.

Kan aktiekapital användas till att köpa tillgångar kvar i företaget?

  • Aktiekapital kan användas till att köpa tillgångar som finns kvar i företaget. Det gäller dock att om mer än hälften av det registrerade aktiekapitalet är förbrukat kan aktieägarna bli personligt ansvariga för aktiebolagets skulder och därmed behöva likvidera bolaget. Aktiekapital på engelska. Share capital.

Hur gör du för att minska aktiekapitalet?

  • Det är alltid bolagsstämman som fattar beslut om att minska aktiekapitalet. Styrelsen anmäler sedan beslutet för registrering till Bolagsverket. I många fall krävs dessutom en ansökan om tillstånd för att få verkställa minskningsbeslutet. Du måste i så fall skicka in två ärenden och också betala två avgifter till Bolagsverket.

Relaterade inlägg: