Vilka miljöfaktorer påverkar ett ekosystem?

Innehållsförteckning

Vilka miljöfaktorer påverkar ett ekosystem?

Vilka miljöfaktorer påverkar ett ekosystem?

Det som avgör vilka djur och växter det finns inom ett ekosystem är olika miljöfaktorer (väderfaktorer eller markens förutsättningar). Det kan vara hur mycket ljus och regn det är, men även temperatur, vind och pH-värde spelar roll.

Hur kan ett ekosystem påverkas?

Djur, växter, svampar och mikroorganismer som lever tillsammans i ett ekosystem är alla beroende av varandra och påverkar varandra. ... Det finns mycket som kan störa eller förstöra balansen i ett ekosystem, till exempel skogseld, miljöförstöring, förändringar i klimatet eller utrotning av en art.

Vilka Biotiska faktorer påverkar miljön?

Biotiska faktorer (motsats abiotiska faktorer) är levande faktorer som påverkar eller har en inverkan på ett ekosystem. Ett exempel är om en varg lägger sig ner på en plätt jord och dör. Förändringen i omgivningen påverkar de arter som lever där och den ruttnande vargen drar till sig nedbrytare och asätare.

Vilka abiotiska faktorer påverkar miljön?

Abiotiska faktorer är icke biologiska faktorer. Viktiga abiotiska faktorer är klimat, topografi, berggrund och jordart. ... Tex klimatet delas upp i nederbörd, vind, temperatur osv. Alla dessa faktorer påverkar vilka arter som finns och hur de utvecklas i en tallskog och på en myr.

Relaterade inlägg: