Vad är det för faktorer som påverkar den totala energianvändningen för uppvärmning av byggnader?

Innehållsförteckning

Vad är det för faktorer som påverkar den totala energianvändningen för uppvärmning av byggnader?

Vad är det för faktorer som påverkar den totala energianvändningen för uppvärmning av byggnader?

Behovet av energi för uppvärmning varierar beroende på var i Sverige huset är beläget. När energibehovet ska beräknas måste kunskap finnas om ortens klimat. I energiberäkningen ska också hänsyn tas till byggnadens alla energitekniska egenskaper som påverkar byggnadens energianvändning.

Vilka faktorer man tar hänsyn till då man dimensionerar ett värmesystem i en byggnad?

Dimensionera ditt värmesystem rätt

  • byggnadens ytterskal (klimatskalet) isoleras eller tätas.
  • fönsterförbättrande åtgärder som resulterar i att fönstren får lägre U-värde (bättre värmeisolering) genomförs.
  • byggnadens användning ändras och/eller värmetillskottet från verksamheten ökar.
BE

Hur beräknar man luftläckage?

Provtryckning Mätning av luftläckaget genom trycksättning av byggnaden. SFP Specifik fläkteffekt, summan av eleffekten för samtliga fläktar som ingår i ventilationssystemet dividerat med det största tilluftsflödet eller frånluftsflödet.

Vad är det som påverkar den totala energianvändningen för en byggnad?

Energianvändningen fördelas över den totala arean som nyttjas, bruksarean, BRA. Energibehov Den teoretiska mängd energi som behöver köpas för att uppnå energibalans, dvs. tillföra byggnaden energi motsvarande den mängd energi som används för uppvärmning, hushållsel samt driftel.

Vad avgör hur mycket av solinstrålningen man kan tillgodogöra sig för uppvärmning av en byggnad?

Fönstrets egenskaper, placering och orientering påverkar inte bara värme- och kylbehov utan även ljudisolering, dagsljusinsläpp, behov av solavskärmning mm. Värmebehovet påverkas av interna värmetillskott från apparater, solinstrålning och personer samt klimatskalets egenskaper.

Vad påverkar värmesystemets storlek?

Det finns nämligen flera faktorer som spelar in på valet av storlek på bergvärmepumpens och borrhålets djup. Man utgår naturligtvis från husets effektbehov för att bestämma värmepumpens storlek. Därefter borrhålets djup, vilket i sin tur påverkas av markens beskaffenhet, t ex på vilket djup som berggrunden ligger.

Vad är luftläckage?

Luftläckage genom klimatskalet är en ofta oönskad extra luftomsättning som sker utöver byggnadens egna ventilationssystem. ... Luftläckaget genom otätheter i golv, väggar och tak tillsammans med otätheter runt fönster och dörrar var en del av det ventilationssystem som byggnader hade.

Vart i en byggnad är lufttrycket störst?

I de flesta byggnader är risken för fuktkonvektion störst i byggnadens övre delar, dvs. där det kan råda invändigt övertryck.

Relaterade inlägg: