Vad påverkar svettlukt?

Innehållsförteckning

Vad påverkar svettlukt?

Vad påverkar svettlukt?

Svettlukten beror även på människans ålder, eftersom den även styrs av hormoner som förändras genom livet. Den påverkas också av etnicitet. Européer och afrikaner svettas på liknande sätt, medan asiater har en genetisk variant som gör deras svett betydligt mindre illaluktande.

Varför luktar min hud illa?

När svetten kommer till hudytan börjar bakterier som finns på huden att bryta ner vätskan, som innehåller mjölksyra och urinämnen. Det gör att det bildas avfallsämnen, som ger svettlukt. Svettdoften beror på dina bakterier. Olika sorters hudbakterier ger olika svettdoft.

Vad luktar äckligt?

I saliven finns olika typer av bakterier. När bakterierna bryter ner proteiner uppstår en gas som innehåller svavel och luktar illa. Proteinerna kommer från maten du ätit och från munnen, i form av döda celler. Det är svavelföreningarna som ger den speciella lukt som uppfattas som dålig andedräkt.

Hur får man bort svettlukt?

Ta bort svettlukt med ättika – Blanda cirka en matsked ättikssprit i lite vatten och gnugga in lösningen på det berörda området. Låt verka i en halvtimme. Tvätta sedan som vanligt i tvättmaskin, men det är viktigt att du inte använder tvättmedel med blekmedel då det kan ge en kemisk och giftig reaktion.

Hur luktar svampinfektion?

Svampinfektion Vaginal svampinfektion är väldigt vanlig och symptomen brukar vara klåda, en brännande känsla och förändrade flytningar som blir vita och klumpiga. Men flytningarna luktar oftast inte så mycket.

Hur luktar sjukdom?

De flesta som arbetar i vården känner till att sjukdom luktar. Det finns också studier som visar att sjukdomar luktar på olika sätt, till exempel kan personer med diabetes få en andedräkt som luktar som aceton. Och hundar kan specialtränas att lukta sig till cancertumörer.

Relaterade inlägg: