Hur påverkar vinden temperaturen?

Innehållsförteckning

Hur påverkar vinden temperaturen?

Hur påverkar vinden temperaturen?

Det är särskilt vid låga temperaturer som höga vindhastigheter ger större avkylning än vad termometern visar. Om termometern visar 10 minusgrader och det blåser en vind på 2 m/s kan man säga att vindens kylande effekt motsvarar 14 minusgrader vid vindstilla.

Vilka vindar är kallast?

Under exempelvis en kall vinter är det mycket vanligt med vindar från nord och nordost. Även under andra årstider förekommer långa perioder med andra vindriktningar än den förhärskande. På den sydöstra sidan av Sverige är dock inte de västliga vindarna lika vanliga som på västkusten.

Hur mycket kyleffekt behövs?

Generell dimensionering. Man brukar räkna med att det krävs ca 70 Watt per kvadratmeter vid luftkonditionering. För att kyla en yta på 30 kvadratmeter krävs alltså (30 x W) 2,1 kW.

Hur kallt känns det som?

Om det är lugnt och vi är vilande och lätt klädda uppnår vi termisk jämvikt med vår omgivning om den har en lufttemperatur på 21-24°, utan kläder behöver vi 30°. När hudens temperatur sjunker till cirka 10° förlorar man känseln, och som regel överlever vi inte en lägre inre kroppstemperatur än 26°.

Varför känns det kallare än vad det är?

Många undrar om det stämmer att tjugo minusgrader i södra Sverige "känns" kallare än samma temperatur i norra Sverige. Det beror lite grann på hur frågan ställs. ... Den mycket lilla mängd vattenånga som finns i luften vid så låga temperaturer kan inte påverka luftens värmeledningsförmåga nämnvärt.

Hur känns grader?

Känns som-temperaturen Kyleffekten styrs av luftfuktighet och vind. ... –Förenklat kan man säga att hög luftfuktighet gör att det känns varmare på sommaren, om det är uppemot 25-30 grader. Medan det på vinterhalvåret är vinden som avgör den så kallade känns-som temperaturen, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.

Relaterade inlägg: