Vad händer med Bostadsräntan?

Innehållsförteckning

Vad händer med Bostadsräntan?

Vad händer med Bostadsräntan?

Den som hade ett bolån för tolv år sedan betalade ungefär 5 procent i rörlig ränta. För den som lånat två miljoner kronor till en ränta på 1,50 procent innebär en ökning med 3,50 procentenheter att kostnaden stiger med 70 000 kronor om året eller drygt 6 000 kronor per månad.

Vad avgör bolåneräntan?

Bankerna tittar på en olika faktorer när de bestämmer vad du ska erbjudas för ränta på ditt bolån: Inkomster - Dina inkomster är viktiga när banken ska ta ställning till vilken bolåneränta du kan få. ... Lägre skuldsättning betyder mindre risk för banken. Flera mindre lån och krediter kan tyda på en rörig privatekonomi.

Vad påverkar långräntan?

Det som påverkar den långa räntan är korta räntan plus marknadens förväntningar på landets inflation. Om inflationen förefaller öka i framtiden stiger den långa räntan och tvärtom.

Vad betyder minus ränta?

Minusränta, eller negativ ränta, betyder att räntesatsen sätts under noll. När man har pengar i ett bankkonto är man van vid att få ränta på dessa. Ifall banken då erbjuder en negativ ränta kommer det istället att kosta pengar att ha pengarna placerade där, vilket är motsatsen till vad ränta normalt innebär.

Relaterade inlägg: