Vad resistans är i elektrisk mening?

Innehållsförteckning

Vad resistans är i elektrisk mening?

Vad resistans är i elektrisk mening?

Resistans är ett mått på motsatsen till strömflöde i en elektrisk krets. Resistans mäts i ohm, som symboliseras av den grekiska bokstaven omega (Ω). Ohm är uppkallad efter Georg Simon Ohm (1784–1854), en tysk fysiker som studerade förhållandet mellan spänning, ström och resistans.

Hur bestämmer man ström i en krets?

Något som ofta är användbart är att vända på det på följande sätt: man kan få fram strömmen genom att ta effekten delat med spänningen. Effekten i en elektrisk krets är lika med spänningen gånger strömmen. Användbart är också att räkna ut strömmen genom att ta effekten delat med spänningen.

Vad kan man göra för att få större ström?

Då vi har högre spänning får vi större ström. En elektrisk ström är en ström av elektroner, dvs. laddningar i rörelse. När vi kopplar in ett batteri i en krets uppstår en skillnad i potential mellan ledarens ändar och laddningar börjar röra sig i ledaren.

Hur mäter man ström i en krets?

Ett instrument för mätning av spänningen kallas voltmeter och ett instrument för mätning av strömstyrkan kallas amperemeter. Volt- och amperemetern har liksom glödlampan två poler, till vilka man alltså ansluter två ledningar. Med voltmetern mäter man spänningen mellan polerna i ett batteri eller en elektrisk apparat.

Relaterade inlägg: