Vad påverkar pH-värdet på vattnet?

Innehållsförteckning

Vad påverkar pH-värdet på vattnet?

Vad påverkar pH-värdet på vattnet?

Lågt pH-värde är ett tecken på att ytvatten och ytligt grundvatten påverkar ditt dricksvatten. Möjliga orsaker är till exempel surt regn och kalkfattig berggrund. Vatten blir ofta mindre surt ju djupare brunnen är, så problemet med lågt pH-värde kan bero på att brunnen är för grund.

Hur påverkas växter av pH-värdet?

Vid högre pH ökar riskerna för brist på de flesta kända mikronäringsämnen. Idag är det bevisat att växterna behöver järn, mangan, bor, zink, koppar, molybden, klor, kobolt och nickel för att utvecklas normalt. Vi kallar dessa grundämnen för mikronäringsämnen eftersom växterna tar upp dem i mycket små mängder.

Vilka växter gillar högt pH-värde?

Du kan pröva växter som plommon, körsbär, krusbär, sallad och kålväxter som vill ha ett lite förhöjt pH-värde, 7-7,5. Är jorden ännu mer basisk, kan rent generellt sägas att växter som älskar kalk gillar denna miljö.

Vad är pH värdet i vattnet?

pH-värdet är ett mått på om vattnet är surt eller basiskt (lägre än 7 är surt, högre än 7 är basiskt, 7 är neutralt). I vår kommun ligger pH-värdet på omkring 7,8–8,5, vilket alltså betyder att vattnet är svagt basiskt. Det här hjälper till att skydda rörnätet mot korrosion.

Hur påverkar ättika växter?

Ättika dödar växter och kan användas som ogräsmedel. Spruta ättiklösningen på ogräset eller vattna med den, så dör ogräset inom 2-3 dagar. Eftersom ättiksyra avdunstar, så ska man inte använda det i växthus eftersom ångorna sprider sig även till växter man vill ha kvar.

Vilket pH trivs växter i?

De flesta trädgårdsväxter trivs i en jord med ett pH-värde mellan 6 och 7. Har jorden ett högt pH-värde över 7 innehåller den förmodligen mycket kalk. Innehåller jorden mycket torv får den ett lågt pH-värde. Du kan tillföra kalk eller ogödslad torv till din jord om du vill påverka surhetsgraden.

Relaterade inlägg: