Hur har Corona påverkat psykisk ohälsa?

Innehållsförteckning

Hur har Corona påverkat psykisk ohälsa?

Hur har Corona påverkat psykisk ohälsa?

Nedstämdhet ökade inte under pandemin, däremot blev lätta stress- och sömnbesvär vanligare efter maj 2020. Kvinnor och yngre personer svarade oftare än män och äldre att de hade psykiska besvär och det är ett mönster som vi känner igen från tiden före pandemin.

Vad påverkar psykisk hälsa och ohälsa?

WHO definierar psykisk hälsa som ett tillstånd av psykiskt välbefinnande där varje individ kan förverkliga sina egna möjligheter, klara av vanliga påfrestningar, arbeta produktivt och bidra till det samhälle som hen lever i. Psykisk hälsa är alltså inte detsamma som frånvaron av psykisk sjukdom.

Hur påverkar Corona människor?

Resultaten tyder på att symtom på depression, ångest, stress och sömnbesvär ökade bland högskolestuderande under pandemin. Fysisk aktivitet minskade bland både gymnasieungdomar och högskolestudenter.

Hur påverkar individens fysiska situation psykisk hälsa och ohälsa?

Fysiskt aktiv kan du vara på egen hand eller tillsammans med andra, i din vardag eller vid träning. Den som mår dåligt psykiskt blir ofta mer inaktiv. Inaktivitet och stillasittande påverkar hälsan negativt. Däremot har det visat sig att fysisk aktivitet är bra för den psykiska hälsan.

Relaterade inlägg: