Vilka prover ska tas vid sköldkörtel?

Innehållsförteckning

Vilka prover ska tas vid sköldkörtel?

Vilka prover ska tas vid sköldkörtel?

Ett TSH-prov är ett prov som tas för att undersöka om sköldkörteln fungerar som den ska. Blodprovet kan tas i samband med att du undersöks för att du känner dig trött, frusen och nedstämd. Det kan också tas om du känner dig darrig, har hjärtklappning, svettningar och har gått ner i vikt.

Vad kan påverka TSH?

Hypofysen utsöndrar bl. a. det sköldkörtelstimulerande hormonet TSH (thyroid stimulating hormone). Här fungerar ett återkopplingssystem: om hypofysen nås av alltför mycket tyroxin, avstannar utsöndringen av TSH men om tyroxinnivån är för låg, ökar utsöndringen av TSH vilket sätter igen fart på sköldkörtelfunktionen.

Hur vet jag om jag har hypotyreos?

Blodprover visar om du har tecken på hypotyreos. Att ta prov på ämnesomsättningen är vanligt. Tidiga symptom på hypotyreos är vaga och diffusa ‒ olika värden mäts för att ta reda på vad som orsakar underfunktion hos din sköldkörtel. Är sköldkörteln också förstorad, görs vidare undersökningar.

Vad är sköldkörtelns viktigaste funktion?

  • Sköldkörtelns viktigaste funktion är att styra ämnesomsättningen i kroppen. Det sker genom att sköldkörteln bildar hormon som kallas tyroxin eller T4, och trijodtyronin eller T3. Sköldkörtelns funktion styrs i sin tur av hormonet TSH, tyreoideastimulerande hormon, som bildas i hypofysen vid hjärnan.

Har du underproduktion av sköldkörtelhormon?

  • Underproduktion av sköldkörtelhormon, eller hypotyreos, är den vanligaste av sköldkörtelns sjukdomar. Kureras näringsexpert Zarah Öberg tipsar om vad du ska göra - och inte göra - för att må bättre.

Vad är underfunktion i sköldkörteln?

  • En underfunktion i sköldkörteln innebär att ämnesomsättningen blir kliniskt låg. Låg ämnesomsättning ger en rad olika symtom. Typiskt är trötthet, viktökning och frusenhet. Hypotyreos kan förkomma i alla åldrar men är vanligast hos kvinnor i 40-70 års ålder.

Vad är sköldkörtelhormonet tyroxin?

  • Sköldkörtelhormonet tyroxin reglerar kroppens ämnesomsättning. Hormonet är viktigt för att kroppen ska växa och utvecklas.Tyroxin behövs också för att hjärnan ska utvecklas. I sköldkörteln bildas även hormonet kalcitonin, som påverkar hur mycket kalcium som tas hand om i kroppen.

Relaterade inlägg: