Vad påverkar min bolåneränta?

Innehållsförteckning

Vad påverkar min bolåneränta?

Vad påverkar min bolåneränta?

Bolåneräntan påverkas av reporäntan, eller styrräntan som den också brukar kallas, och den sätts i sin tur av Riksbanken. Vi reder ut hur banken avgör vilken ränta du ska få när du lånar pengar till din bostad och hur du själv kan påverka räntan på ditt bolån.

Hur kan jag sänka min ränta?

sänker du din ränta – 5 bra tips

  1. Utgå från den effektiva räntan. Många banker och långivare marknadsför den nominella räntan, det vill säga kostnaden för lånet exklusive eventuella avgifter. ...
  2. Ansök tillsammans. ...
  3. Samla dina lån. ...
  4. Välj en passande återbetalningstid. ...
  5. Jobba på kreditbetyget.
BE

Hur sätts bolåneräntan?

Detta styrs förenklat genom Riksbankens styrränta, den så kallade reporäntan, som är den ränta som bankerna kan låna eller placera till i Riksbanken på sju dagar. Inlåningsräntan på konto över natten hos Riksbanken är normalt 0,75 % lägre än reporäntan medan utlåningsräntan är 0,75 % högre.

Hur räknar man ut ränta på ränta?

Formeln för att räkna ut ränta på ränta ser ut så här: investerat belopp x (1+ränta)^tidsintervall. Till exempel: investerat belopp x (1+årsavkastning)^antal år. Exempel på ränta på ränta med ett månadssparande på 1 000 kr per månad: Anta att du investerar 1 000 kr per månad och att månadsavkastningen är 1 %.

Relaterade inlägg: