Vad orsakade Perm Trias Utdöendet?

Innehållsförteckning

Vad orsakade Perm Trias Utdöendet?

Vad orsakade Perm Trias Utdöendet?

Orsakerna till utdöendet Ett stort komet- eller asteroidnedslag. En supernova-explosion allt för nära jorden, eventuellt ett gammautbrott i samband med att 2 neutronstjärnor kolliderade med varandra. Stora klimatförändringar när superkontinenten Pangea bildades. Gigantiska vulkanutbrott i Sibirien.

Vad hände för 250 miljoner år sedan?

Kolbollar vittnar om att en rymdkollision låg bakom massdöden för 250 miljoner år sedan.

När var Trias?

Den period som inföll för 200-251 miljoner år sedan kallas Trias. Under trias låg kontinenterna fortfarande samlade i en enda jättekontinent, Pangea, omslutande Thetyshavet. Resten av världen utgjordes av Panthalassacoceanen.

Vilka djur levde under perm?

Livet under perm Havslivet dominerades av mossdjur, andra arter som var vanliga var olika former av armfotingar. Haven dominerades även av många arter som kom att försvinna under perm-trias-utdöendet som de encelliga fusuliniderna, blastoidéer, trilobiter, rugosa koraller liksom av sjöliljor och sjöborrar.

Vad hände för 600 miljoner år sedan?

Processen inleddes för 600 miljoner år sedan när den gamla kontinenten sprack upp, och en föregångare till den nuvarande Atlanten, kallad Iapetus-havet, bildades.

Vad heter den första tidsperioden i jordens historia?

Den första delen, fram tills för 2500 miljoner år sedan, brukar kallas Arkeikum. Numera används beteckningen Hadeikum - "Hadean" på engelska - dock för den allra första tiden fram till för 4000 miljoner år sedan, innan jorden fick en stabil jordskorpa.

Vad kommer efter Trias?

"ages"). Fanerozoikum indelas således i de tre erorna Paleozoikum, Mesozoikum och Kenozoikum, vilka i sin tur indelats i perioderna Kambrium, Ordovicium, Silur, Devon, Karbon, Perm, Trias, Jura, Krita, Tertär och Kvartär.

Relaterade inlägg: