Varför sjunker VO2 max?

Innehållsförteckning

Varför sjunker VO2 max?

Varför sjunker VO2 max?

Lägre maxpuls Musklernas syreupptag minskar också eftersom de små blodkärlen runt musklerna inte klarar av att föra över lika mycket syre till muskeln. Detta tillsammans gör att det maximala syreupptaget VO2 max, minskar.

Hur mäts VO2 max?

VO2max (aerob effekt) Testet tar ca 8-12 min och görs normalt på löpband eller cykel. Under dessa minuter ökar belastningen successivt från lätt jogging till mycket hård löpning. Testet ger dig ett testvärde som är ett kvitto på hur vältränad du är jämfört med genomsnittet i Sverige.

Hur förbättrar man sitt VO2 max?

Korta intervaller. Syftet är, liksom i den långa intervallträningen att öka VO2max. I de korta intervallerna är det viktigt att vilan inte är för lång, dett apå grund av att men i en kort intervall inte hinner komma upp i VO2 max, men med en kort vila så kommer man gradvis efter hand upp i VO2 max.

Vad är en bra syreupptagningsförmåga?

Kroppen inte fungerar utan syre. För lite syre i blodet kan förhindra både hjärtat och hjärnans funktion. En normal syrenivå hos en frisk person ligger runt 97–99 procent. En syrenivå under 90 procent kan leda till syrebrist.

Vad är en bra VO2 max?

För en normalrörlig kvinna på 30-40 år vanligt värde mellan 30-35 ml/kg och motsvarande för en man 40-45 ml/kg. För elitidrottare inom konditionsidrotter såsom löpning, cykling och skidåkning är det inte ovanligt att ligga på 80-85 ml/kg, medan lagidrottare oftare ligger runt 50-60 ml/kg.

Hur funkar VO2 max?

VO2 max är den maximala volymen syre (i milliliter) som du kan konsumera per minut/per kg kroppsvikt vid maximal prestation. Enkelt uttryckt är VO2 max en indikation på aerob träning. Det bör öka när din konditionsnivå förbättras.

Relaterade inlägg: