Hur funkar VO2max?

Innehållsförteckning

Hur funkar VO2max?

Hur funkar VO2max?

VO2 max är den maximala volymen syre (i milliliter) som du kan konsumera per minut/per kg kroppsvikt vid maximal prestation. Enkelt uttryckt är VO2 max en indikation på aerob träning. Det bör öka när din konditionsnivå förbättras.

Hur öka jag min VO2max?

Korta intervaller. Syftet är, liksom i den långa intervallträningen att öka VO2max. I de korta intervallerna är det viktigt att vilan inte är för lång, dett apå grund av att men i en kort intervall inte hinner komma upp i VO2 max, men med en kort vila så kommer man gradvis efter hand upp i VO2 max.

Hur påverkar vikten VO2max?

VO2 max mäts i liter syre per minut. En liten kropp behöver mindre energi för att förflytta sig framåt medan en stor kropp behöver mer. I idrotter där man bär sin egen vikt är det därför vanligast att man uttrycker VO2 max i förhållande till kroppsvikten, det vill säga mätt i liter syre per minut och kilo kroppsvikt.

Vad är mitt VO2max?

Den maximala syreupptagningsförmågan, VO2max, eller i daglig tal benämnt som kondition, är ett mått på hur bra hjärtat och kärlen, via blodet, kan skicka ut syre till de arbetande musklerna och hur bra musklerna är på att tillgodogöra sig det syre de får.

Hur mäter Polar VO2max?

Polars konditionstest med pulsmätning på handleden är ett enkelt, tryggt och snabbt sätt att uppskatta din aeroba (kardiovaskulära) kondition i viloläge. Resultatet, Polar OwnIndex, är jämförbart med maximal syreupptagningsförmåga (VO2max), som används för att bedöma aerob kondition.

Vad är VO2max Polar?

Konditionstestet har utvecklats för att mäta den aeroba (kardiovaskulära) konditionen. Den förutsäger värdet för den maximala syreupptagningsförmågan, VO2max. VO2max visar hur många milliliter syre som kroppen kan transportera och använda per kilo kroppsvikt under en minut.

Varför sjunker VO2max?

Lägre maxpuls Musklernas syreupptag minskar också eftersom de små blodkärlen runt musklerna inte klarar av att föra över lika mycket syre till muskeln. Detta tillsammans gör att det maximala syreupptaget VO2 max, minskar.

Vilket VO2max ska man ha?

För en normalrörlig kvinna på 30-40 år vanligt värde mellan 30-35 ml/kg och motsvarande för en man 40-45 ml/kg. För elitidrottare inom konditionsidrotter såsom löpning, cykling och skidåkning är det inte ovanligt att ligga på 80-85 ml/kg, medan lagidrottare oftare ligger runt 50-60 ml/kg.

Relaterade inlägg: