Vad påverkar AMH-värde?

Innehållsförteckning

Vad påverkar AMH-värde?

Vad påverkar AMH-värde?

AMH-värdet korrelerar med antalet folliklar som utvecklas i dina äggstockar. Den viktigaste faktorn för antalet folliklar är åldern eftersom äggreserven minskar med tiden. Äggreserven börjar minska i 35-årsåldern och i 40-årsåldern brukar AMH-värdet vara lågt (med låg äggreserv som följd).

Vad är bra Äggreserv?

Vad kan anses vara bra, medelbra och dålig äggreserv? Ett AMH-värde under 0,5 µg/l anses lågt, 0,5 till 1 något nedsatt, 1 till 2 fullt OK och över 2 bra. Vid 5 och över är äggreserven mycket bra och äggstockarna har många äggblåsor och kallas för PCO eller multifollikulära.

Kan AMH värdet ändras?

En studie från 2002 visade att AMH nivå minskade signifikant med ålder medan FSH nivå och antal antrala folliklar var oförändrade. Resultat från den här studien tyder även på att ändringar i serum AMH nivå kan upptäckas tidigare med ålder än förändringar i basal FSH nivå och antal antrala folliklar.

Vad är ett högt AMH-värde?

Förhöjt värde av AMH Ett högt värde innebär att kroppen har en god äggreserv. Det säger dock ingenting om äggens kvalitet. Det kan även förekomma hos kvinnor som har polycystiskt ovarialsyndrom. Då kan det vara svårt att bli gravid trots att man har ett högt AMH-värde.

Relaterade inlägg: