Hur sänker man trycket i ögat?

Innehållsförteckning

Hur sänker man trycket i ögat?

Hur sänker man trycket i ögat?

För att sänka trycket i ögat behandlar vi i första hand med ögondroppar. Nästa steg att minska trycket är en laserbehandling, en så kallad lasertrabekuloplastik. Därefter kan det bli aktuellt att göra en trycksänkande operation för att underlätta avflödet av kammarvatten från ögat.

Har ett tryck i ögat?

Ögat producerar hela tiden nytt kammarvatten som rinner från ögat genom kanaler i kammarvinkeln. Risken för att få skador på synnerven och synfältet ökar om trycket i ögat är högt. Men du kan också ha glaukom om ögontrycket är lågt. Ögat kan också ha ett högt tryck utan att det ger några skador på synnerven.

Kan man operera glaukom?

Trabekulektomi är den vanligaste operationsmetoden för att sänka trycket i ögat vid glaukom. Operationen sker i allmänhet under lokalbedövning. Du får en ny dräneringskanal alldeles vid kanten av ögonvitan och hornhinnan. Kammarvattnet leds ut på utsidan av ögonvitan där blodkärlen i bindehinnan tar hand om det.

Hur ökar trycket i ögat?

  • Trycket i ögat ökar när in- och avflödet av kammarvatten inte är i balans. Blir det stopp i avloppet så ökar trycket eftersom ögat hela tiden producerar ny vätska. Högt tryck kan skada trådarna i synnerven. Det ger svarta fläckar i synfältet och det kan ta lång tid innan du märker det själv, ibland flera år.

Hur kan man sänka trycket i ögat?

  • För att sänka trycket i ögat behandlar vi i första hand med ögondroppar. Nästa steg att minska trycket är en laserbehandling, en så kallad lasertrabekuloplastik. Därefter kan det bli aktuellt att göra en trycksänkande operation för att underlätta avflödet av kammarvatten från ögat.

Har du ett högt tryck i ögat?

  • Högt tryck kan skada trådarna i synnerven. Det ger svarta fläckar i synfältet och det kan ta lång tid innan du märker det själv, ibland flera år. Ett högt tryck i ögat kan innebära misstanke om glaukom (eller grön starr) och bör undersökas av ögonläkare. Du är välkommen att kontakta oss på 031-713 98 31 om du vill boka tid för en ögonläkarkontroll.

Relaterade inlägg: