Vad visar ett BNP prov?

Innehållsförteckning

Vad visar ett BNP prov?

Vad visar ett BNP prov?

BNP-provet är ett blodprov. I provet mäts ett hormon som frisätts från hjärtats vänstra kammare vid belastning och uttänjning, till exempel vid hjärtsvikt. BNP-provet kan användas för diagnostik av hjärtsvikt samt styrning av behandlingen av hjärtsvikt.

När utsöndras BNP?

Vad är NT-proBNP? NT-proBNP eller B-typ natriuretisk peptid (BNP är en förkortning av engelskans brain natriuretic peptide) är en typ av peptidhormon som utsöndras från hjärtats kammare och hjärnan och som fyller en funktion för osmosregleringen.

Vad är NT-proBNP för prov?

NT-proBNP eller B-typ natriuretisk peptid (BNP är en förkortning av engelskans brain natriuretic peptide) är en typ av peptidhormon som utsöndras från hjärtats kammare och hjärnan och som fyller en funktion för osmosregleringen. ... Man kan mäta BNP genom ett blodprov i diagnostiskt syfte gällande hjärtsvikt.

Vad är NT-proBNP?

  • Vad är NT-proBNP? NT-proBNP eller B-typ natriuretisk peptid (BNP är en förkortning av engelskans brain natriuretic peptide) är en typ av peptidhormon som utsöndras från hjärtats kammare och hjärnan och som fyller en funktion för osmosregleringen. Osmosregleringen, eller kroppens vätske- och elektrolytbalans, är en av de viktigaste homeostatiska ...

Hur länge kan NT-proBNP analyseras?

  • NT-proBNP kan analyseras såväl i serum som i EDTA-plasma och heparinplasma. NT-proBNP är stabilt vid rumstemperatur och i kylskåp upp till fem dagar, både som serum och som plasma. Även långtidsstabiliteten av NT-proBNP är tillfredsställande. För analys av BNP krävs däremot att proven tas i plaströr med EDTA-tillsats.

Kan man använda NT-proBNP vid hjärtsvikt?

  • Tillgängliga studier visar att användandet av BNP eller NT-proBNP förbättrar diagnostiken vid misstanke om hjärtsvikt jämfört med idag tillämpad klinisk diagnostik. Ökad användning från dagens låga utnyttjande är därför önskvärd.

Relaterade inlägg: