När ska chauffören göra förbehåll på fraktsedeln?

Innehållsförteckning

När ska chauffören göra förbehåll på fraktsedeln?

När ska chauffören göra förbehåll på fraktsedeln?

förbehållet, skall om annat icke styrkes godset och dess förpackning antagas ha varit i gott synligt tillstånd, när fraktföraren mottog godset till befordran, samt antalet kollin jämte deras märken och nummer antagas ha överensstämt med uppgifterna i fraktsedeln.

Vad ska du som förare göra när en mottagare vägrar ta emot godset?

Vägrar mottagaren att ta emot godset, äger avsändaren förfoga över detta utan att förete det första exemplaret av fraktsedeln. 2. Mottagaren äger, trots att han vägrat mottaga godset, påfordra dess utlämnande så länge fraktföraren icke erhållit annan anvisning från avsändaren.

Vad är en fraktsedel?

En fraktsedel är ett dokument som skickas med vid frakt. Fraktsedeln sammanfattar viktig information om sändningen. Den ska innehålla sådant som antal kollin, paketens vikt, längd och bredd samt adress för såväl mottagare som avsändare. Företaget eller personen som skickar varan utfärdar vanligtvis fraktsedeln.

Vem kan stå för skador som uppstått på godset under transporten?

Av 12 § köplagen framgår att köpare som bär risken för varan är skyldig att betala denna även om varan: ... Som framgått får alltså köparen stå för risken, och därmed kostnaden av de skador som uppstår, då varan överlämnats till transportbolaget om inte annat avtalats eller finns i klausul.

Hur bör du som förare göra om du upptäcker en mindre skada på ett kolli när du ska lasta?

Lastsäkring. Farligt gods ska lastsäkas och kollin som stuvas i fordon, containrar, järnvägsvagnar ska säkras för att framför allt förhindra förskjutningar i lasten. Lämpliga metoder för lastsäkring är att använda surrningsband, förstängningsskivor, justerbara förstängningsdon, friktionsmaterial eller luftkuddar.

Vad heter fraktsedel på engelska?

CMR-dokument eller fraktsedel. a relevant transport document, e.g. CMR or waybill.

Måste man ha fraktsedel?

7 § Fraktsedel skall upprättas, om avsändaren eller fraktföraren begär det och användandet av fraktsedel ej medför beaktansvärd olägenhet för motparten eller strider mot vedertaget bruk vid det slag av befordran som är i fråga.

Relaterade inlägg: