Vad innebär vattentryck?

Innehållsförteckning

Vad innebär vattentryck?

Vad innebär vattentryck?

Med vattentryck menas det tryck som vattnet transporteras till din kran. Trycket i vattenledningarna till din fastighet varierar med höjden över havet samt nivån i och avståndet till vattenreservoarer och tryckstegringsstationer.

Vad är lufttryck och vattentryck?

Tryck i vatten mäts i kiloPascal. På tio meters djup är trycket 200 kiloPascal. På jordytan är lufttrycket 100 kiloPascal och sedan ökar det med tio kiloPascal för varje meter du dyker ner under vattnet. Trycket på tio meters vattendjup motsvarar lufttrycket när du står på jorden.

Vad gör man åt dåligt vattentryck?

Om du har lågt vattentryck, kontrollera om det är lika dåligt tryck i alla kranar i huset. Om inte, kontrollera så att silarna i kranarna inte är igensatta. Silarna på kranarna kan täppas igen av t ex rost. Kontrollera sedan om ventilerna vid vattenmätaren är öppna.

Var är vattentrycket högst i ett höghus?

I vanliga höghus trycks vattnet upp till lägenheternas vattenkranar med hjälp av ett högre beläget vattentorn. En skyskrapa är så klart högre än vattentornet så där måste vattentrycket skapas med pumpar i stället.

Vad är trycket på 10 meters djup?

På tio meters djup är trycket 200 kiloPascal. På jordytan är lufttrycket 100 kiloPascal och sedan ökar det med tio kiloPascal för varje meter du dyker ner under vattnet. Trycket på tio meters vattendjup motsvarar lufttrycket när du står på jorden.

Relaterade inlägg: