Vem tjänar på löneväxling?

Innehållsförteckning

Vem tjänar på löneväxling?

Vem tjänar på löneväxling?

Passar dig som tjänar lite mer För att löneväxla bör du ha en månadslön på minst 45 865 kronor efter avdraget för löneväxling (2021). Om din lön blir mindre än så minskar du din allmänna pension, sjukpenning, föräldrapenning och andra socialförsäkringsförmåner.

Vad är en löneväxling?

Löneväxling innebär att du byter en del av din lön mot en förmån. Du avstår från en del av framtida löneutbetalningar eller kommande löneökning för att istället få en förmån som arbetsgivaren erbjuder.

När är det bra att Löneväxla?

Det är punkt 1 som kan ge de allra största vinsterna, men punkt 2 och 3 tillsammans gör att det ändå oftast är något bättre att löneväxla än att spara privat. Grundregeln är därför att om du ändå ska spara extra till pensionen och har en lön en bit över 46 000 kr/månad är löneväxling den bästa sparformen.

Varför Löneväxla bilförmån?

Löneväxling mot bilförmån med bruttolöneavdrag innebär att en anställd väljer att byta kontant lön mot en förmånsbil. ... En fördel är att den anställda får en högre sjukpenningsgrundande inkomst (SGI). Pensionen, samt föräldrapenning påverkas också av detta.

Borde jag Löneväxla?

En grundregel är att du behöver ha en ganska hög lön för att det ska vara värt att löneväxla. För att vara mer exakt behöver din bruttolön per månad, efter löneväxling, vara över 45 865 kr (under 2021). Anledningen är att om du tjänar under det beloppet förlorar du inbetalningar till den allmänna pensionen.

Var hamnar min löneväxling?

Om du väljer att löneväxla till pension så hamnar pengarna sannolikt hos det bolag där du har din tjänstepension. Det kan dock vara värt att ta en diskussion med arbetsgivaren om att placera dem i en pensionsförsäkring där avgifterna är låga och utbudet är stort.

Relaterade inlägg: