Vad reglerar Äb?

Innehållsförteckning

Vad reglerar Äb?

Vad reglerar Äb?

Ärvdabalken (förkortning ÄB) redogör i första kapitlet för vem som kan ärva. Där framgår att bara den som är vid liv har arvsrätt, men också ett foster, förutsatt att det föds vid liv. Första kapitlet reglerar dessutom vad som gäller när det inte är helt klart vem som avlidit först, en arvinge eller en arvlåtare.

Var regleras den efterlevande makens arvsrätt?

Bestämmelser om arv och fördelning av arv regleras av bestämmelserna i Ärvdabalk (ÄB). Eftersom ni var gifta vid tidpunkten för din makes bortgång kommer en bodelning att äga rum innan arvet fördelas, se 9 kap 1 § Äktenskapsbalk (ÄktB) och 23 kap 1 § Ärvdabalk (ÄB).

Vart i lagen kan du hitta att om man varit bidragande till den avlidnes död får man inte ta del av arvet?

9 § Om vid den först avlidna makens död någon som är bröstarvinge till denne men inte till den efterlevande maken avstår från sitt arv efter den först avlidna maken till förmån för den efterlevande maken, har bröstarvingen i stället rätt att ta del i dennes bo enligt bestämmelserna i 2 §. Lag (1987:231).

Har make arvsrätt?

När den efterlevande maken dör har den först avlidne makens efterarvingar rätt till sitt arv, se 3 kap. 2 § ärvdabalken. Med efterarvingar menas arvingar som får vänta på sitt arv tills den efterlevande maken gått bort. Ett exempel på sådana arvingar är makarnas gemensamma barn.

Vad är efterlevande make?

Efterlevande make/maka = Den avlidnes make eller maka. Enskild egendom = Makes/makas egendom som på grund av gåvobrev, testamente eller äktenskapsförord inte är giftorättsgods. Fri förfoganderätt = Ägaren får göra vad han/hon vill med egendomen utom att testamentera bort den.

Relaterade inlägg: