Vad handlar hälso och sjukvårdslagen om inom vilka verksamheter styrs arbetet av denna lag?

Innehållsförteckning

Vad handlar hälso och sjukvårdslagen om inom vilka verksamheter styrs arbetet av denna lag?

Vad handlar hälso och sjukvårdslagen om inom vilka verksamheter styrs arbetet av denna lag?

Hälso- och sjukvårdslagen är en så kallad ramlag, det vill säga en lag som innehåller mål och riktlinjer för all hälso- och sjukvård. Hälso- och sjukvårdslagen reglerar också vilka åtgärder som medicinskt ska förebygga, utreda och behandla sjukdomar och skador. ...

Vilka rättigheter har du enligt hälso och sjukvårdslagens mål?

Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården ska ges med respekt för alla människors lika värde och den enskilda människans värdighet. Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård ska ges företräde till vården (3 kap 1 §, HSL).

Vad menas med att hälso och sjukvårdslagen är skriven utifrån en humanistisk människosyn?

Värdegrund baserad i en humanistisk människosyn innebär att alla människor har lika värde och att varje individ anses vara en unik person med individuella behov [2-5]. ... Att kommunicera respektfullt är ditt ansvar och du har även ett ansvar att reflektera över din värdegrund och hur den uttrycks.

Hur ska vården bedrivas enligt HSL?

Mål för hälso- och sjukvården Vården skall ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet. Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård skall ges företräde till vården.

Vem vänder sig hälso och sjukvårdslagen till?

Landstinget ska erbjuda öppen vård åt dem som omfattas av ett annat landstings ansvar för hälso- och sjukvård. Dessa patienter omfattas inte av landstingets vårdgaranti. I övrigt ska vården ges på samma villkor som dem som gäller för de egna invånarna.

Relaterade inlägg: