Vad beror det på att man har äggvita i urinen?

Innehållsförteckning

Vad beror det på att man har äggvita i urinen?

Vad beror det på att man har äggvita i urinen?

Proteiner, eller som det ibland kallas äggvita, i urinen är ett sedan länge känt tecken på njursjukdom. En avhandling från Sahlgrenska akademin visar att en orsak till att njuren släpper igenom för mycket av proteinet albumin till urinen är att ytstrukturer i ett cellager i de minsta blodkärlen är skadade.

Vad betyder protein i blodet?

CRP är ett protein i blodet som kan användas för att undersöka om du har en infektion eller en inflammation i kroppen. Ett CRP-prov kan också visa om du har fått en komplikation efter en operation.

Vad innebär proteinuri i urinen?

  • Proteinuri eller äggvita i urinen innebär att urinen innehåller mycket proteiner, vilket är ett tecken på en sjukdom. För mycket protein i urinen kan ofta yttra sig i att urinen blir skummig eller bubblig. Ödem förekommer ibland tillsammans med proteinuri.

Kan du ha spår av protein i urinen?

  • Orsaken kan vara kroppsansträngning, feber, en infektion eller att blodet tillfälligt stockat sig i njurarna. Du behöver således inte vara alltför orolig. Att ha spår av protein i urinen är ganska vanligt och normalt.

Vad är den dagliga utsöndringen av proteiner?

  • Om den dagliga utsöndringen av dessa överstiger 150 mg, eller 10–20 mg/dl, räknas tillståndet som proteinuri. Mindre mängd proteiner, mikroalbuminuri (<150 mg), är ett tecken på begynnande sjukdom. Urin kan normalt innehålla upp till 30 mg proteiner (varav ungefär hälften albumin) utan att det är kliniskt betydelsefullt

Relaterade inlägg: