Vad kan man se genom blodprov?

Innehållsförteckning

Vad kan man se genom blodprov?

Vad kan man se genom blodprov?

Ett blodprov hjälper dig inte bara att upptäcka eventuella sjukdomar, det är också ett effektivt sätt att se om du har näringsbrist av något slag. Du kan se nivån på dina vitaminer och mineraler, ett exempel är d-vitamin. D-vitamin är något som behövs för att stärka skelettet och muskulatur.

Vad är normalt Evf?

EVF (Erytocytvolymfraktion, även kallat hematokrit) är ett mått på andelen röda blodkroppar i blodet. Normala värden är 45 procent för män och 40 procent för kvinnor. De röda blodkropparna har till uppgift att transportera syre från lungorna ut till kroppens celler.

Vad är LPK prov?

Ingår i analysen blodstatus. Leukocyter är ett samlingsnamn för våra vita blodkroppar som är en viktig del i vårt immunförsvar. De finns olika typer av vita blodkroppar och ett leukocytprov (LPK) analyserar alla de typer och mognadsgrader av vita blodkroppar som finns i blodet.

Vilka blodprover ska tas fastande?

Det är framför allt blodmarkörerna zink, LDL-kolesterol, C-peptid, glukos och triglycerider som påverkas av intaget av mat och dryck och som kan bli felaktiga om man inte fastar.

Relaterade inlägg: