Vad innebär generell artros?

Innehållsförteckning

Vad innebär generell artros?

Vad innebär generell artros?

Vad händer vid generaliserad artros? Generaliserad artros betyder att brosket i flera leder långsamt bryts ned. I tidiga skeden ser man ingenting på utsidan av leden. Vid långt gången artros blir dock leden så nedbruten att den inte riktigt passar ihop längre.

Vad är primär Gonartros?

Artros i knät – knäartros (gonartros) är ett symtomgivande tillstånd av långsamt framskridande ledförändringar med broskförlust samt benpålagringar vid ledkanterna. Vanliga symtom är att det gör ont att gå, komma i och ur bilen, resa sig från sittande eller gå i trappa och knäet kan bli ömt, varmt och svullet.

Vad får man artros av?

Om du ständigt utsätter en led för belastning, till exempel genom att sitta på huk eller stå på knä, kan det med tiden ge upphov till artros. Det gäller till exempel vissa slitsamma yrken eller utövandet av vissa idrotter. Ärftlighet ökar risken för artros.

Kan man ha artros i hela kroppen?

Artros är en sjukdom som sitter i hela leden, men framförallt i ledbrosket. Man kanartros i kroppens alla leder där det finns brosk men det som man hör talas om mest är artros i knän och höfter, kanske för att det ger stora problem.

Vad är det som gör ont vid artros?

Artros beror på att det skyddande brosket i lederna har försämrad kvalitet. Det gör att drabbade leder gör ont och får sämre rörlighet. Symtomen kommer ofta gradvis med ökande ålder. Det är vanligt att få artros i knän, höfter eller fingrarna.

Relaterade inlägg: